Luxemburgban egy hónapon belül mindenkin el akarják végezni a koronavírus-tesztet

külföld
2020 április 28., 14:10

Luxemburgban kismértékben tovább lassult a vírus terjedése. A helyi egészségügyi hatóság honlapján fellelhető adatok szerint 6 új esetet regisztráltak 24 óra leforgása alatt (egy hét alatt alig húszat), a halottak száma nem változott. A nagyhercegségben 3729 beteget és 88 elhunytat tartanak nyilván. Az elhunytak átlagéletkora 83 év, a fertőzötteké 46 év. Utóbbiak 51 százaléka férfi, 49 százaléka nő.

Most 141 embert ápolnak kórházakban (hússzal kevesebbet, mint egy hete), közülük szintén csökkenő számban, már csak húszan részesülnek intenzív ellátásban. Eddig 790-en távozhattak a kórházakból, a gyógyultak száma 3123.

Claude Meisch felsőoktatásért és kutatásért felelős luxemburgi miniszter bejelentette, hogy egy hónapon belül a kb. 600 ezer lakosú ország minden polgárán el akarják végezni a koronavírus-tesztet.

A közel 40 millió euró (kb. 14,3 milliárd forint) költségvetésű kezdeményezéssel naponta kb. 20 ezer tesztet végeznek majd. A járvány megjelenése óta kb. 39 ezer tesztet végeztek Luxemburgban.

A bejelentés szerint először a diákokat és a tanárokat fogják tesztelni, hogy a felsőoktatási intézményekben a terveknek megfelelően május 4-től újra elkezdődhessen a tanítás. Az érintetteket már értesítették, hogy a 17 tesztállomás közül melyikbe és mikor jelentkezzenek. A miniszter közölte, hogy az ország minden lakosa mostanáig öt sebészeti maszkot kapott a járvány elleni védekezés sikere érdekében.

Ulf Nehrbass, a tesztprogram és Luxemburg járványügyi munkacsoportjának munkatársa azt monda, a teljes lakosság tesztelése hozzájárul ahhoz, hogy az élet mihamarabb visszatérhessen a rendes kerékvágásba. A szomszédos országokból ingázó kb. 180 ezer munkavállaló mihamarabbi tesztelése is a tervek között szerepel – mondta. (MTI)