Meztelen képekkel tiltakoznak a német háziorvosok, amiért nincs elég védőfelszerelésük

Egészségügy
2020 április 28., 11:17

Blanke Bedenken, azaz Meztelen Aggodalmak néven internetes demonstrációt hirdetett egy német orvoscsoport annak érdekében, hogy felhívják az emberek és a döntéshozók figyelmét, milyen kevés megfelelő védőeszköz áll az egészségügyi dolgozók rendelkezésére a koronavírus ellni harcban. A demonstráció lényege, hogy orvosok meztelen képeket raknak fel magukról az internetre, a meztelenségükkel demonstrálva a fertőzéssel szembeni védtelenségüket.

photo_camera Fotó: blankebedenken

A tiltakozó csoportot főleg háziorvosok alkotják, és azt mondják, ők már hónapokkal ezelőtt jelezték a problémát, de senki nem hallgatta meg őket. Akciójukat egy francia háziorvos, Alain Colombié hasonló kiállása inspirálta, miután Colombié német kollégáihoz hasonlóan védőfelszerelésért tüntetett meztelen képével az interneten, posztjában pedig azt írta, a kormányok ágyútöltelékeknek használják a háziorvosokat a koronavírus elleni harcban.

Jana Husemann, az egyik tüntető háziorvos a Guardiannek azt mondta, természetesen továbbra is szeretnék ellátni a betegeiket, akiknek erre szükségük van, a helyzet azonban ezt nem teszi lehetővé a saját maguk és a páciensek egészségének veszélybe sodrása nélkül. „Engem arra képeztek ki, hogy sebeket varrjak össze, miért kell akkor most a saját arcmaszkomat varrnom?” - tette fel a kérdést egy másik német orvos.

A német orvosszervezetek a koronavírus európai megjelenése, azaz január óta követelik, hogy biztosítsanak a számukra több védőfelszerelést, az európai gyártók azonban küszködnek a megnövekedett kereslet kiszolgálásával. Közben folyamatosan érkeznek a hírek a német kórházakból arról is, hogy lopnak az elraktározott maszkokból és fertőtlenítőszerből.

A német egészségbiztosítók szövetségének közelmúltbéli tanulmánya szerint az ország orvosainak még több mint 100 millió egyszer használatos maszkra, csaknem 50 millió, szűrővel ellátott maszkra, több mint 60 millió egyszer használatos védőköpenyre és legalább ennyi kesztyűre lenne még szükségük, de az igények tartományról tartományra változnak. Az elemzés szerint Bajorország és Észak-Rajna-Vesztfália van a legrosszabb helyzetben.

Az orvosok tiltakozására válaszul a német kormány terveket vázolt fel az védőeszköz-beszerzés központosításáról. (Guardian)