New Yorkban elmarad a demokraták elnökjelölti előválasztása a járvány miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Mosómedve a New York-i Central Parkban. Amúgy is elő szoktak itt fordulni hasonló állatok, de az elnéptelenedett parkban most sokkal látványosabbá váltakFotó: JOHANNES EISELE/AFP

A választási bizottság hétfőn hozott döntést arról, hogy nem tartják meg a demokraták elnökjelölti előválasztását New York államban.

Ilyen nem még sosem történt. Amíg ráadásul a legtöbb államban az előválasztások elhalasztásáról döntöttek, addig New York úgy határozott, hogy teljesen törli az eseményt.

A kongresszusi és áíllami előválasztásokat megtarják, de lehetőséget biztosítanak levélszavazásra is. A döntés nyomán pedig sokkal kevesebb szavazóhelyiséget kell biztosítani a helyiek számára, ami csökkenti a fertőzésveszélyt.

A döntéssel párhuzamosan törölték a névjegyzékből Bernie Sanders szenátor nevét, aki nemrég jelentette be, hogy visszalép az előválasztási küzdelemben Joe Biden volt alelnök javára. Ez a lépés tette lehetővé, és adott indokot ahhoz, hogy június 23-án ne tartsák meg New Yorkban az előválasztást, hiszen a győztes kiléte valójában már nem is kérdéses. 

Andrew Cuomo kormányzó jelezte, hogy a bizottság önálló döntést hozott, az állam semmilyen nyomást nem gyakorolt ebben az ügyben, Sanders kampánya ugyanakkor meglepő módon tiltakozását fejezte ki. Többek szerint ugyanis Donald Trump kormánya épp az ilyen hírekben érdekelt, mert azok lehetőséget teremthetnek számára, hogy valamilyen módon elhalassza az év végén esedékes elnökválasztást. (Al Jazeera)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér