New Yorkban elmarad a demokraták elnökjelölti előválasztása a járvány miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Mosómedve a New York-i Central Parkban. Amúgy is elő szoktak itt fordulni hasonló állatok, de az elnéptelenedett parkban most sokkal látványosabbá váltakFotó: JOHANNES EISELE/AFP

A választási bizottság hétfőn hozott döntést arról, hogy nem tartják meg a demokraták elnökjelölti előválasztását New York államban.

Ilyen nem még sosem történt. Amíg ráadásul a legtöbb államban az előválasztások elhalasztásáról döntöttek, addig New York úgy határozott, hogy teljesen törli az eseményt.

A kongresszusi és áíllami előválasztásokat megtarják, de lehetőséget biztosítanak levélszavazásra is. A döntés nyomán pedig sokkal kevesebb szavazóhelyiséget kell biztosítani a helyiek számára, ami csökkenti a fertőzésveszélyt.

A döntéssel párhuzamosan törölték a névjegyzékből Bernie Sanders szenátor nevét, aki nemrég jelentette be, hogy visszalép az előválasztási küzdelemben Joe Biden volt alelnök javára. Ez a lépés tette lehetővé, és adott indokot ahhoz, hogy június 23-án ne tartsák meg New Yorkban az előválasztást, hiszen a győztes kiléte valójában már nem is kérdéses. 

Andrew Cuomo kormányzó jelezte, hogy a bizottság önálló döntést hozott, az állam semmilyen nyomást nem gyakorolt ebben az ügyben, Sanders kampánya ugyanakkor meglepő módon tiltakozását fejezte ki. Többek szerint ugyanis Donald Trump kormánya épp az ilyen hírekben érdekelt, mert azok lehetőséget teremthetnek számára, hogy valamilyen módon elhalassza az év végén esedékes elnökválasztást. (Al Jazeera)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!