New Yorkban elmarad a demokraták elnökjelölti előválasztása a járvány miatt

külföld
2020 április 28., 04:44
Mosómedve a New York-i Central Parkban. Amúgy is elő szoktak itt fordulni hasonló állatok, de az elnéptelenedett parkban most sokkal látványosabbá váltak
photo_camera Mosómedve a New York-i Central Parkban. Amúgy is elő szoktak itt fordulni hasonló állatok, de az elnéptelenedett parkban most sokkal látványosabbá váltak Fotó: JOHANNES EISELE/AFP

A választási bizottság hétfőn hozott döntést arról, hogy nem tartják meg a demokraták elnökjelölti előválasztását New York államban.

Ilyen nem még sosem történt. Amíg ráadásul a legtöbb államban az előválasztások elhalasztásáról döntöttek, addig New York úgy határozott, hogy teljesen törli az eseményt.

A kongresszusi és áíllami előválasztásokat megtarják, de lehetőséget biztosítanak levélszavazásra is. A döntés nyomán pedig sokkal kevesebb szavazóhelyiséget kell biztosítani a helyiek számára, ami csökkenti a fertőzésveszélyt.

A döntéssel párhuzamosan törölték a névjegyzékből Bernie Sanders szenátor nevét, aki nemrég jelentette be, hogy visszalép az előválasztási küzdelemben Joe Biden volt alelnök javára. Ez a lépés tette lehetővé, és adott indokot ahhoz, hogy június 23-án ne tartsák meg New Yorkban az előválasztást, hiszen a győztes kiléte valójában már nem is kérdéses. 

Andrew Cuomo kormányzó jelezte, hogy a bizottság önálló döntést hozott, az állam semmilyen nyomást nem gyakorolt ebben az ügyben, Sanders kampánya ugyanakkor meglepő módon tiltakozását fejezte ki. Többek szerint ugyanis Donald Trump kormánya épp az ilyen hírekben érdekelt, mert azok lehetőséget teremthetnek számára, hogy valamilyen módon elhalassza az év végén esedékes elnökválasztást. (Al Jazeera)