16 ezer embert rúghat ki a Boeing

külföld
2020 április 29., 14:49

A világ egyik legnagyobb repülőgépgyártója a globális munkaerejének 10 százalékát, 16 ezer munkahelyet szüntet meg. A Boeing-et nem csak a koronavírus-járvány viselte meg, már eleve komoly gondban voltak, miután ki kellett vonniuk a forgalomból a 737 Max típusú repülőiket. 

A tömeges elbocsátások híre azután jelent meg, hogy kiderült, a Boeing az idei első három hónapban 1,7 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el. A becslések szerint a 737 Max hibái okozta veszteség végül 5 milliárd dollárra is rúghat majd.  

A repülőgéptípust két tavalyi baleset után vonták ki a forgalomból, majd idén jött a koronavírus-járvány, ami hatalmas veszteséget okoz a világ minden légitársaságának, ez pedig alaposan visszanyesi a rendeléseket. 

A Boeing januárban kinevezett vezérigazgatója, Dave Calhoun szerint a válság példa nélküli nyomást helyezett a vállalatra, ugyanakkor arra készültek, hogy a 737 Max-ok idővel visszatérhetnek a repterekre. 

A Guardian cikke szerint a repülőgépgyártó most az amerikai kormánytól remél több tízmilliárd dolláros segítséget. 

Calhoun elmondása szerint a megszűnő munkahelyek elsősorban a kereskedelmi légiközlekedés piacán lesznek, mert a Boeing védelmi, illetve űrhajózási részlegeinek bevételeit jóval kevésbé érintette a válság. 

Az idei első negyedévben a Boeing bevétele 6 milliárd dollár volt, míg egy évvel korábban ugyanekkor még 16,9 milliárd dollár. A chicagói székhelyű vállalat mindössze 50 repülőt szállított le az első három hónapban a megrendelőinek, ez harmada az egy évvel ezelőtti adatoknak.