Alig találtak tünetmentes fertőzötteket a magyar magánklinikák privát tesztjein

Egészségügy
2020 április 29., 04:35
photo_camera Merkely Béla

Nem reprezentatív, mégis rendkívül érdekes statisztikai adatokat osztott meg Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy olyan keddi online tájékoztatón, amit abból az alkalomból tartottak, hogy 4 hazai orvosegyetem közösen kezd letesztelni 18 ezer embert annak megállapítására, hogy mekkora lehet a magyar lakosság valós fertőzöttsége.

Merkely egy olyan összesítést ismertetett, ami azt mutatta be, hogy eddig milyen eredmények születtek a magánintézményekben magánemberek és cégek által elvégeztetett, illetve a négy érintett egyetem által eddig elvégzett, PCR típusú teszteken. 

A magán- és állami intézményekben összesen 33155 ilyen tesztet végeztek eddig, három, gyökeresen eltérő kategóriában:

Panaszos betegek 

Ezeket a teszteket jellemzően az egyetemek végezték. 12704 tüneteket mutató vagy azokra panaszkodó ember vizsgáltak meg és közülük 448-an bizonyultak fertőzöttnek, ami 3,5 százalékos arányt jelent.

Kontaktszemélyek

Őket is állami tesztelésnek vetették alá, és a 8011 alkalomból 329 fertőzöttet találtak, ami az esetek 4,1 százaléka.

Egyéb (szűrés)

Bizonyos értelemben ez a legérdekesebb kategória. Ide ugyanis a magánintézményekben elvégzett privát tesztek tartoznak. Ezeket jellemző módon cégek rendelik meg egészséges vagy annak látszó munkavállalóik tömeges letesztelésére vagy magánemberek, hasonló célból. Ez azért különösen érdekes adat, mert a járvány visszaszorításának egyik kulcskérdése az, hogy hányan lehetnek a semmiféle tünetet nem mutató fertőzöttek, illetve hogy a lakosság mekkora része esett már át valójában, tudta nélkül a fertőzésen.

Ebben a kategóriában összesen 12 440 vizsgálatot végeztek, melyek oroszlánrészét két hazai óriáscég, a Mol és az OTP munkavállalóinak vizsgálata tette ki. Az eredmény talán meglepő: mindössze 55 fertőzöttet találtak így, ami 0,4 százalékos arányt jelent. Ezen belül az OTP 5146 dolgozójából 50 fertőzöttet szűrtek ki, ami 0,97 százalékos fertőzöttségnek felel meg, de már két hete nem bukkantak friss fertőzöttre.

A Mol-nál 7385 mérésből mindössze 2 vírusos munkavállalót találtak, ez 0,03 százalékos arány. 

Egy meg nem nevezett magánklinikán pedig 1585 mérést végeztek ügyfeleken, akik közül mindössze 2 bizonyult vírusfertőzöttnek, az ügyfelek 0,13 százaléka..

Merkely Béla szerint a Magyarországon igazolt koronavírus fertőzöttek adataiban a kiugrásokat elsősorban idősotthonokban és kórházakban lezajlott intézeti fertőzések okozták, a lakosság körében kevesebb az igazolt fertőzés. Mostanra  látható, hogy a folyamatosan csökken a pozitív tesztek aránya.

A Semmelweis rektora szerint a bevezetett korlátozó intézkedések hatásosak voltak, tömeges fertőzés nem lépett fel, viszont nyájimmunitás sincs. Elkezdődhet a kijárási korlátozások lazítása, de folyamatos kontroll szükséges.

(via Index)