Botrányokkal teletűzdelt évtized után nyílhat meg Berlin új repülőtere

külföld
2020 április 29., 16:28

Miközben az egész légiközlekedés soha nem tapasztalt válságban van a járvány miatt, Németországban bejelentették, hogy október 31-én megnyílhat Berlin új reptere, írja a BBC

photo_camera Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

A hír azért jelentős, mert egy nagyon sokat csúszó, rengeteg botránnyal terhelt projektről van szó: a Berlin-Brandenburg reptér eredetileg 2011 márciusában nyílt volna meg, de azóta folyamatosan jöttek az újabb késesek, összesen hat bejelentett, majd lefújt átadója volt már a reptérnek. Most viszont 14 évvel az építkezés megkezdése után a berlini hatóságok jelezték, részükről nincs már akadálya az üzembe helyezésnek. 

A Berlin-Brandenburg, vagy másik nevén Willy Brandt repülőtér a Tegel és a Schönefeld reptereket fogja leváltani.

photo_camera Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Az új berlini repülőtér a nehézkes, körülményes és botrányokkal terhelt németországi beruházások egyik legtöbbet emlegetett példája lett (hasonlóan a szintén sokat csúszó hamburgi komolyzenei központhoz, az Elbphilharmonie-hoz), az építkezés során többek között akadt gond azzal, hogy kétszer is újra kellett tervezni a terminálokat a reptéri üzletek körüli vita miatt, mert a tervező vállalat csődbe ment, közben az emelkedő költségek miatt egyre többen ellenezték a projektet. Az építkezést kísérte egy korrupciós botrány is, illetve felmerült, hogy a botrányt kirobbantó szivárogtatót megmérgezhették. És az építkezés 2006-os kezdete óta annyira megnőtt a légiforgalom a német fővárosba, hogy a közelmúltban már az okozott problémát, hogy az új reptér nem is feltétlen lesz elég nagy.