Olyan doboz fotójával illusztrálta a magyar kormány a Kínából érkező szállítmányokról szóló hírt, amire az van írva kínaiul, hogy „nem egészségügyi célra”

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A kormány hivatalos vírusügyi tájékoztató oldalán, a koronavirus.gov.hu-n kedden délben hír jelent meg „Folyamatosak a szállítások kínai nagyvárosokból” címmel. Az eredetileg az MTI által kiadott hír arról szólt, hogy Szijjártó külügyminiszter a Parlamentben beszámolt arról, hogy az elmúlt egy héten milyen "egészségügyi védekezéshez szükséges áruk" érkeztek Kínából hazánkba. 

Az írást egy olyan fotóval illusztrálták, amin egy Wizz Air-járaton érkezett szállítmány lepakolása látható, az előtérben az egyik frissen érkezett ládával. Íme:

Csakhogy a kartonládára ragasztott címke felirata kínaiul azt jelenti, hogy

"Nem egészségügyi célra"

mint arra több, a nyelvet beszélő olvasó és netező is felhívta a figyelmet.

Ez természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem egészségügyi célra szánt eszközöket vettek volna kórházaknak, hiszen elképzelhető például, hogy a szállítmány részeként más típusú termékeket is vásároltak. A dologra ezért rákérdeztünk az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatója előtt, vagyis ha válaszolnak, pár órán belül kiderülhet, mi a fotó magyarázata.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér