Olyan doboz fotójával illusztrálta a magyar kormány a Kínából érkező szállítmányokról szóló hírt, amire az van írva kínaiul, hogy „nem egészségügyi célra”

Egészségügy
2020 április 29., 05:46

A kormány hivatalos vírusügyi tájékoztató oldalán, a koronavirus.gov.hu-n kedden délben hír jelent meg „Folyamatosak a szállítások kínai nagyvárosokból” címmel. Az eredetileg az MTI által kiadott hír arról szólt, hogy Szijjártó külügyminiszter a Parlamentben beszámolt arról, hogy az elmúlt egy héten milyen "egészségügyi védekezéshez szükséges áruk" érkeztek Kínából hazánkba. 

Az írást egy olyan fotóval illusztrálták, amin egy Wizz Air-járaton érkezett szállítmány lepakolása látható, az előtérben az egyik frissen érkezett ládával. Íme:

Csakhogy a kartonládára ragasztott címke felirata kínaiul azt jelenti, hogy

"Nem egészségügyi célra"

mint arra több, a nyelvet beszélő olvasó és netező is felhívta a figyelmet.

Ez természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem egészségügyi célra szánt eszközöket vettek volna kórházaknak, hiszen elképzelhető például, hogy a szállítmány részeként más típusú termékeket is vásároltak. A dologra ezért rákérdeztünk az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatója előtt, vagyis ha válaszolnak, pár órán belül kiderülhet, mi a fotó magyarázata.