Júniusig akárkit, akármikor, akármiért igazoltathatnak és átvizsgálhatnak a rendőrök az ország nagy részén

politika
2020 április 30., 14:41

Fokozott ellenőrzést rendelt el Budapesten és az ország 11 megyéjében Balogh János országos rendőrfőkapitány, közölte az MTI. A május 1-jén 0 órától május 31-én 24 óráig Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Tolna megye, Vas megye és Veszprém megye területét érintő fokozódást a szokásos szöveggel indokolták, azaz a főkapitány

"a közrend és a közbiztonság fenntartásáért, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzéséért, felderítéséért, illetve megszakításáért rendelte azt el."

Ahogy korábban írtuk a fokozott ellenőrzés az állampolgári jogok súlyos korlátozását jelenti, amennyibena rendőrök indoklás nélkül igazoltathatnak és vizsgálhatnak át bárkit, akit csak kedvük tart.Jogállamban még a rendőrnek sincs joga indokolatlanul igazoltatni bárkit, még a magyar jogszabályok is célhoz kötik az igazoltatást. Ez alól ad felmentést az, ha a rendőrség vezetője fokozott ellenőrzést rendel el. A fokozott ellenőrzés szabályai szerint a rendőrök ilyenkor nem csupán igazoltathatnak, hanem "épületet, építményt, helyszínt, csomagot és járművet" is átvizsgálhatnak. Minden gyanú nélkül is.