Nem tudnak otthonában elhunyt koronavírusos betegről

2020 április 30., csütörtök 10:08

Új karakter bukkant fel az évtized eddigi legsikeresebb új, magyar gyártású szappanoperájában, az M1 "Az Operatív Törzs Napi Tájékoztatója" című sorozatában. Az új intrikus, Zsolt (Dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos kórházfőparancsnok úr) a jelek szerint Tibor (Lakatos Tibor rendőrezredes) és Róbert (Kiss Róbert rendőralezredes) babérjaira tör, őket szorította le a pódiumról a két állandó szereplő, Cecília (Müller Cecília országos tisztifőorvos) és Kristóf (Gál Kristóf rendőr alezredes, szóvivő) mellől.

Dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos kórházfőparancsnok az Operatív Törsz 2020. április 30-i sajtótájékoztatóján Fotó: Screenshot

Zsolt bemutatkozásával felpörögtek az események, ritka dolog történt: újszerű információt osztottak meg a sorozat nézőivel! Az országos kórházfőparancsnok beszámolt róla, hogy ma hatályba lépett a kórházparancsnokokról szóló rendelet módosítása, mely alapján már a kétszáz főnél több személyt gondozó idősotthonokba is lehet intézményparancsnokot vezényelni. Tájékoztatása szerint 18 ilyen intézményt azonosítottak, ebből nyolc önkormányzati, 5 állami, 3 egyházi és két magánintézmény. Majd egyből közölte azt is, hogy a most kinevezett intézményparancsnokok semmiféle felelősséget nem vesznek át az intézmények fenntartóitól, csak kápónak érkeznek.

A visszatérő szereplők közül a tisztifőorvos asszony szokás szerint a már hajnalban közölt, a teljes magyar sajtóban részletesen ismertetett adatok ismételgetésével kezdett a fertőzöttek, halálos áldozatok, gyógyultak, karanténban levők és tesztek számáról. Továbbá közölte azt a nem meglepő tényt, hogy "a járvány nem zajlott le". Állítása szerint az egészségügy felkészült a betegek ellátására. A későbbiekben közölte, hogy a miniszterelnök által szerdán bejelentett lazítások "nem jelentenek lazítást". 

Orbán Viktor szerda este Facebook-videóban jelentette be, hogy csak Budapesten és környékén tartják fent maradéktalanul az eddig elrendelt korlátozásokat, vidéken kinyithatnak a teraszos éttermek, a strandok, és szinte szabadon mozoghatnak majd az emberek. Még a virágboltok is nyitva tarthatnak a május 1-i munkaszüneti napon és a teljes hétvégén, hogy ha valaki minden ezzel ellentétes nemzetközi ajánlás ellenére anyák napja alkalmából személyesen akarná felköszönteni veszélyeztetett korú édesanyját, virággal tehesse ezt. 

"A virág fertőzőképességének semmilyen alapja nincsen" - mondta erről Müller.

Müller amúgy ajánlotta, hogy személyes találkozásnál kerüljük a fizikai érintkezést és használjunk védőeszközöket. Ajándék átadására szerinte van lehetőség, mert "tudjuk, hogy a tárgyakon viszonylag rövid ideig marad életben a vírus". Azt azért kiemelte, hogy fertőzött, házi karanténban levő személyek ne keressék fel a szüleiket.

Müller tájékoztatója után Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsonk helyén újra régi ismerősünk, Kiss Róbert alezredes bukkant fel, aki az első megszólalásában szokatlan módon magyarul, és nem rendőrül beszélt, bár ezt papírból felolvasva tette. Később azért visszatért a régi Kiss.

De végül nem Kiss Róbert újbóli felbukkanása volt a mai epizód legváratlanabb fordulata, hanem hogy beolvasták az egyik kérdésünket! "Magyarországon valamennyi koronavírusos haláleset szerepel a statisztikákban, vagy csak a kórházban elhunytak?" - kérdeztük. Müller válasza szerint a magyar rendszerben a fertőzés gyanúját is jelenteni kell, "ezért minden koronavírusos pozitív esetről van adatunk, ez egy egységes nyilvántartás. Nincs tudomásunk olyanról, aki otthonában hunyt el, és pozitív volt koronavírusra" - mondta.

Két másik kérdésünkre, amiket az Operatív Törzs sajtótájékoztatóját megelőző Kormányinfón is feltettünk, és ahol Gulyás Gergelytől azt a kioktatást kaptuk, hogy orvosoknak kellene feltennünk, az Operatív Törzs tájékoztatóján, ahol van orvos, nem válaszoltak.