Ombudsmani vizsgálat indul a kórházi hazaküldések ügyében

jog
2020 április 30., 14:59

Hivatalból vizsgálatot indított Kozma Ákos, alapvető jogok biztosa a kórházi ágyak járványkészültség miatti felszabadításával, és az ott ápolt betegek hazaküldésével kapcsolatban - derül ki az ombudsman Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek parlamenti írásbeli kérdéseire adott válaszából.

Kozma Ákos és hivatala azt vizsgálja majd, hogy a kórházak kiürítéséről szóló intézkedési terv, és a járóbeteg szakellátás és fekvőbeteg ellátás korlátozására vonatkozó miniszteri utasítások

nem ellenkeznek-e „a jogállamiság elvével, a jogbiztonság követelményével, valamint az érintettek élethez és emberi méltósághoz való, illetve a testi és lelki egészséghez fűződő” jogával.

Hogy hogyan zajlott összesen 39 ezer kórházi férőhely felszabadítása a koronavírusos betegek egyelőre elmaradó tömegeinek fogadására való felkészülés jegyében, arról mi is írtunk korábban bővebben. Bemutattunk egy sor esetet, amikor olyan embereket küldtek haza a kórházakból, akik további intézményi ellátásra lett volna szükségük.