Rajk László özvegye Schmidt Mária benyalós levelének publikálásával reagált a NER-milliárdos útszéli beszólásaira

politika
2020 április 30., 07:18

Visszafogott, de annál hatásosabb választ adott Schmidt Mária fideszes párttörténésznek az ÉS-ben Rajk Judit, Rajk László özvegye, miután a Schmidt egy útszéli modorban megírt facebookos bejegyzésben lekomcsizta férjét annak apja miatt, akit 9 hónapos korában végeztek ki a kommunisták. Ezen felül azzal vádolta meg a tavaly ősszel elhunyt építészt, a Kádár-rendszer titkosrendőrségével is dacoló antikommunista demokratikus ellenzék egyik legismertebb arcát, hogy “társaihoz hasonlóan sohasem nézett szembe azzal, amit apáik, anyáik tettek.”

Rajk Judit válaszcikkében nem vette fel a kesztyűt, az elején közölte, hogy

“Rajk László özvegyeként Schmidt Mária aktuális véleményével nem kívánok foglalkozni. Férjem életéhez, emlékéhez méltatlan lenne.”

És utána tényleg nem is foglalkozott vele.

“Egyetlen rövid megjegyzésként” felidézte viszont, hogy Schmidt 2019. október 30-án (néhány héttel Rajk László halála után, a szerk) az 56-os forradalmi megemlékezések kormánybiztosaként levelet írt neki, amiben arról tájékoztatta, hogy az általa vezetett emlékbizottság a férjét is beválasztotta azok közé, akik szerepelni fognak a rendszerváltás fontos szereplőiről megemlékező emlékbélyeg-sorozaton. 

Rajk Judit felidézte, hogy Schmidt

ebben a levélben Rajk Lászlót olyan „közös hőseink” egyikeként említette, „akik kiállásukkal, áldozatvállalásukkal járultak hozzá közös identitásunknak legnemesebb hagyományainak erősítéséhez. Ha úgy tetszik, olyan emberekről van szó, akik nélkül világunkból elvesztek volna a szabadság, az igazságosság és az áldozat fogalmait értelmezhetővé tevő értékek.” A történész-kormánybiztos levelét felkiáltómondattal zárta: „büszkék vagyunk hozzátartozójára!” 

Az özvegy levelét azzal a konklúzióval zárta, hogy

“Blogjának történészként és emberként is méltatlan stílusát és állításait összevetve hat hónappal ezelőtti soraival megerősít abban, hogy helyesen döntöttem, amikor úgy éreztem, Schmidt Mária mind történészként, mind kormánybiztosként álságos, számító és manipulatív, és ezért nem hittem neki.”

Rajk Judit tavaly ugyanis úgy döntött, hogy nem engedélyezi a férje szerepeltetését a Schmidt-féle bélyegsorozaton.

Az özvegy cikkéhez mellékelte Schmidt eredeti emailjét is, ami itt tekinthető meg.