A karantén teljesen felboríthatja a nők ciklusát

egészség
2020 május 01., 04:58
  • „11 napja van menzeszem.”
  • „Egy barátnőm azt hitte, terhes, mert nem jött meg neki.”
  • „Egy héttel a normális időpont előtt, pár nappal a karantén után jött meg.”
  • „Soha nem szoktam görcsölni, de most úgy fáj a menstruáció, hogy a padlón fetrengek.”
  • „Megjött, de alig vérzek, mi történik a testemmel?”

Ezek az elmúlt hetekben született mondatok idézetek olvasói levelekből, csetekből és a közösségi médiából. Mióta lecsapott ránk ez a végeláthatatlan járvány, többségünk otthon gubbaszt, és csak akkor hagyja el a lakást, ha nagyon muszáj. Karanténban vagyunk, megváltozott a rutinunk, a hétköznapjaink, a szokásaink. Kevesebbet vagy többet eszünk, sportolunk vagy nem sportolunk, és persze aggódunk vadul.

Na meg fetrengünk a padlón a menstruációs fájdalomtól, pedig eddig soha meg sem kottyant.

Természetesen nem arról van szó, hogy a hülye nők már megint beképzelnek maguknak valamit. A ciklus felborulása szinte normálisnak tekinthető extrém stresszhelyzetekben (tegye fel a kezét, aki nem menstruált az érettségi első napján!), márpedig a mostani egy olyan, amivel ma élő emberek többségének még soha nem kellett szembenéznie. 

Minél nagyobb a stressz, annál valószínűbb, hogy az befolyásolja a ciklusunkat is. Van, akinél teljesen kimarad, van, akinél máshogy, máskor zajlik, mint szokott. Ha már nagyon nagy a nyomás, gyakran teljesen elmarad. Azt a jelenséget, amikor nem jön meg, úgy nevezik, amenorrhea, és kétféle fajtáját különböztetik meg, a primer és a szekunder amenorrheát. Az oka a hormonális egyensúly felborulása, ami stressz idején egyáltalán nem szokatlan. A primer amenorrhea számunkra most nem érdekes, ez ugyanis azt jelenti, hogy egy egészséges, fiatal lánynak, aki már elmúlt 16 éves, nem jön meg az első menzesze. A szekunder amenorrhea viszont az, amikor valakinek, aki korábban rendszeresen menstruált, többször egymás után elmarad a ciklusa.

A fájdalmas menstrucáió csak a stockfotókon néz ki így.
photo_camera A fájdalmas menstruáció csak a stockfotókon néz ki így. Fotó: IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library via AFP

Egy általunk megkérdezett nőgyógyász azt mondta, az a tapasztalat, hogy bármiféle pszichés és fizikai megterhelésénél vagy megváltozik vagy teljesen elmarad a menstruáció. Különösen igaz ez a testépítőkre, akik állandóan diétáznak, de a hosszútávfutók, sífutók menstruációja is rendszertelen, vagy egyáltalán nincs. „Krízishelyzetben, háború idején, fogságban az ember kikapcsolja azt a funkcióját, amit nélkülözni tud, és az a szaporodás” - mondta a nőgyógyász.

A koncentrációs táborokban rengeteg nőnek maradt el teljesen a menstruációja, egyrészt az éhezés, másrészt a pszichés nyomás, a kilátástalanság érzése miatt. A karantén - ha nyilván nem is ilyen fokú, de - szorongást okoz, és nem mellékes, hogy sportolási és étkezési szokásaink is megváltoznak. Ezek mind hozzájárulhatnak a ciklus felborulásához.

Sarah Toler nőgyógyász, és egy egészségügyi app, a Clue szakírója az Insidernek azt mondta, a krízis miatt megnövekedhet szervezetünkben egy stresszhormon, a kortizol termelődése, ami alapjaiban képes felborítani a ciklusunkat. A kortizol pedig befolyásolja az egész hormonháztartásunkat, ami abnormális ovulációhoz vezethet, ez okozza a szokásosnál rövidebb vagy hosszabb, vagy teljesen elmaradó menstruációt.

Míg azt nem kell magyarázni, hogy a legtöbb ember szorong egy eddig teljesen ismeretlen helyzet miatt, azt Toler sem tudja biztosan megmondani, pontosan hogyan befolyásolja a ciklusunkat a stressz és a szorongás.

Sokan számoltak be róla, hogy míg korábban problémamentes volt a menzeszük, most kimondottan fájdalmas. Erről Toler azt mondta, 

a fájdalmas menstruáció ismert jelenség olyan szituációkban, amikor a szokásosnál jóval nagyobb stressznek van valaki kitéve - tehát most nagyjából mindenki.

Az orvos szerint egyébként nem annyira valószínű, hogy a karantén túl sok nő ciklusát befolyásolná, de azt javasolja, figyeljük magunkat, hogy hogyan változik a menstruációnk, mert így könnyebb nyomon követni, és eldönteni, hogy valamilyen elváltozás okozza a ciklus felborulását, vagy a stressz. Hozzátette, érdemes nem megfeledkezni róla, hogy mindezt nem a koronavírus, hanem a stressz okozza, tehát érdemes arra törekedni, hogy kicsit megpróbáljunk lenyugodni.