Az operatív törzs bízik benne, hogy a budapestiek nem mennek tömegével kávézni és kirándulni vidékre

járvány
2020 május 01., 09:44

„Az, hogy a munkát ünnepeljük, elsőre nem is tűnik nyilvánvalónak, pedig bizony, hogy az” - hangzott el az operatív törzs május elsejei tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ezen kívül a friss járványadatokat és a május 4-től érvényes, Budapesten és Pest megyén kívül bevezetett új szabályok egy részét sorolta el, amit aztán Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa még tovább részletezett. Müller azt mondta, ezt ne úgy értékeljük, „hogy ez egyfajta lazítást eredményezne”. 

A Kisalföld és a Délmagyarország megkérdezte, hozhatnak-e külön korlátozásokat a vidéki önkormányzatok a jövőben is. Kiss Róbert azt mondta, ezen a hétvégén igen, később nem.Beolvasták az Index kérdését is, hogy el tudják-e képzelni, hogy a budapestiek tömegével mennek majd vidékre kávézni, kirándulni, sétálni. Kiss azt mondta, „továbbra is bízunk abban, hogy Budapesten és Pest megyében lakó állampolgáraink kizárólag alapos indokkal hagyják el otthonaikat”.

A járványügyi zárlat alá helyezett tatabányai kórházról Müller azt mondta, a kórház összes dolgozóját tesztelik, ez már folyamatban van. 

photo_camera Fotó: M1/Youtube

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára a „világszinten is egyedülálló” hiteltörlesztési moratóriumról beszélt, ami az év végéig van érvényben. Az eddigi tapasztalatok alapján az ügyfelek 40 százaléka továbbra is törleszti a hiteleket, a vállalatok pedig 60 százalékban legalább a kamatot fizetik, 30 százalékban pedig a teljes részletet.

Azt tanácsolta, hogy akinek folyószámlahitele vagy hitelkártya-tartozása van, az lehetőleg törlesszen tovább, mert ezeken 20-30-40 százalékos kamat is lehet.