Koronavírus-számok Magyarországon 05.12.
Elhunytak + 96 Σ 28 888
Kórházban - 308 Σ 2 974
Fertőzöttek + 905 Σ 793 784
Tesztek + 15 312 Σ 5 560 617
Egyszer oltottak + 45 705 Σ 4 391 794

Az új élet szabályai vidéken: óvatosan lehet étterembe menni, zárva maradnak a kollégiumok

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Orbán Viktor szerdai bejelentésének megfelelően fokozatosan lazítani kezdi a kormány a járvány miatt miatt bevezetett kijárási korlátozást, aminek a részletei csütörtökön késő este jelentek meg a Magyar Közlönyben. 

Ez alapján Budapesten és Pest megyében maradnak az elmúlt hetekben bevezetett intézkedések, az ország többi részén pedig a következő szabályok érvényesek május 4-től:

 • Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező maszkot, sálat vagy kendőt hordani. 
 • Minden üzlet kinyithat, ahogy a „szolgáltatás biztosítása céljából működő üzletek”, valamint a strandok, szabadtéri múzeumok, állatkertek is. 
 • Éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, büfékben és presszókban a kerthelyiségben és a teraszon helyben is lehet fogyasztani. Bemenni továbbra is akkor lehet, ha elvitelre rendelünk. 
 • Szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetni a teraszok után.
 • Az üzemeltetőnek kell gondoskodnia arról, hogy tartható legyen a másfél méteres távolság. Vendéglátóhelyeken asztaltársaságonként kell tartani a másfél métert.
 • A 65 év felettiek tovőbbra is 9 és 12 óra közt vásárolhatnak élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, valamint gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben. Ebben az idősávban 65 év alattiakat nem engedhetnek be az üzletek. Az önkormányzatoknak a piac esetében is be kell vezetnie hasonló idősávot, de maguk dönthetnek a részletekről.
 • Vallási szertartás, polgári temetés és házasságkötés engedélyezett, de tartani kell a másfél métert. 
 • A felsőoktatási intézmények látogathatók, de a távolságot itt is tartani kell. A kollégiumok nem látogathatók. 
 • Mindenki köteles a lehető legkisebb mértékűre korlátozni a más emberekkel való szociális érintkezést (kivéve a közös háztartásban élőkkel), és legalább másfél méteres távolságot tartani. Utóbbi közterületeken és parkokban is érvényes.
A lezárt balatonfenyvesi szabadstrandFotó: Varga György/MTI/MTVA

A szabályok megsértéséért 5-500 ezer forintos bírságot szabhatnak ki. Ezen kívül egész Magyarországon

 • tarthatnak sportrendezvényeket, de csak nézők nélkül (lóversenyt is!),
 • megengedett a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt is elmondta, hogy országszerte marad az ingyenes parkolás, és május végéig biztosan marad a digitális oktatás.