Felfoghatatlan, mennyi műanyagot halmozunk fel a tenger mélyén

környezetvédelem
2020 május 01., 08:17

Rekord mennyiségű, négyzetméterenként 1,9 millió műanyagdarabkát találtak Olaszország közelében, a Földközi-tenger fenekén a Manchesteri Egyetem kutatói, írja a BBC. Ezek az egy milliméternél is kisebb mikroműanyagok valószínűleg ruhaneműkből és más szintetikus textilekből származnak, de vannak köztük nagyobb tárgyak apró darabjai is.

A kutatók arra jutottak, hogy a műanyagdarabkákat azok a mélytengeri áramlatok sodorják egy kupacba, amelyek azért is felelősek, hogy oxigént és táplálékokat szállítsanak a mélytengeri élőlények számára. Félő, hogy ezek az élőlények a műanyagdarabkákat is megeszik, és veszélybe kerül a biológiai sokszínűség.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Korábbi számítások szerint évente 12 millió tonna műanyagszemét kerül az óceánokba, többnyire a folyókon keresztül. Bármennyire is látványosak a partokra vetett hulladékhalmok, ezek az összes műanyagszennyezés mindössze egy százalékát teszik ki, a többinek a pontos helyét sem ismerjük. Egy részét bizonyára elfogyasztják a tengeri élőlények, de nagyobbik része egyszerűen darabjaira hullik, és elsüllyed.