Felfoghatatlan, mennyi műanyagot halmozunk fel a tenger mélyén

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Rekord mennyiségű, négyzetméterenként 1,9 millió műanyagdarabkát találtak Olaszország közelében, a Földközi-tenger fenekén a Manchesteri Egyetem kutatói, írja a BBC. Ezek az egy milliméternél is kisebb mikroműanyagok valószínűleg ruhaneműkből és más szintetikus textilekből származnak, de vannak köztük nagyobb tárgyak apró darabjai is. 

A kutatók arra jutottak, hogy a műanyagdarabkákat azok a mélytengeri áramlatok sodorják egy kupacba, amelyek azért is felelősek, hogy oxigént és táplálékokat szállítsanak a mélytengeri élőlények számára. Félő, hogy ezek az élőlények a műanyagdarabkákat is megeszik, és veszélybe kerül a biológiai sokszínűség.

Fotó: HANDOUT/AFP

Korábbi számítások szerint évente 12 millió tonna műanyagszemét kerül az óceánokba, többnyire a folyókon keresztül. Bármennyire is látványosak a partokra vetett hulladékhalmok, ezek az összes műanyagszennyezés mindössze egy százalékát teszik ki, a többinek a pontos helyét sem ismerjük. Egy részét bizonyára elfogyasztják a tengeri élőlények, de nagyobbik része egyszerűen darabjaira hullik, és elsüllyed.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér