Felfoghatatlan, mennyi műanyagot halmozunk fel a tenger mélyén

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Rekord mennyiségű, négyzetméterenként 1,9 millió műanyagdarabkát találtak Olaszország közelében, a Földközi-tenger fenekén a Manchesteri Egyetem kutatói, írja a BBC. Ezek az egy milliméternél is kisebb mikroműanyagok valószínűleg ruhaneműkből és más szintetikus textilekből származnak, de vannak köztük nagyobb tárgyak apró darabjai is. 

A kutatók arra jutottak, hogy a műanyagdarabkákat azok a mélytengeri áramlatok sodorják egy kupacba, amelyek azért is felelősek, hogy oxigént és táplálékokat szállítsanak a mélytengeri élőlények számára. Félő, hogy ezek az élőlények a műanyagdarabkákat is megeszik, és veszélybe kerül a biológiai sokszínűség.

Fotó: HANDOUT/AFP

Korábbi számítások szerint évente 12 millió tonna műanyagszemét kerül az óceánokba, többnyire a folyókon keresztül. Bármennyire is látványosak a partokra vetett hulladékhalmok, ezek az összes műanyagszennyezés mindössze egy százalékát teszik ki, a többinek a pontos helyét sem ismerjük. Egy részét bizonyára elfogyasztják a tengeri élőlények, de nagyobbik része egyszerűen darabjaira hullik, és elsüllyed.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!