Orbán: Lassulhat a terjedés, de ősszel várható a járvány második hulláma

Egészségügy
2020 május 01., 06:20

„A kiszámíthatóság és a tervszerűség az fontosabb, mint a gyorsaság. A vírussal szembeni harca is igaz, hogy a biztonság fontosabb, mint a gyorsaság, de ha kell, akkor akár egy órán belül tudó döntéseket hozni. Ennek a különleges jogrendnek éppen az az előnye, hogy nem különleges jogokat ad, hanem különleges gyorsaságra ad lehetőséget a kormány számára, és időnként ezzel kell élni” 

- mondta Orbán Viktor szokásos pénteki szereplésén a Kossuth rádióban a Magyar Nemzet beszámolója szerint. „De rendszerszerűen, tehát szisztematikusan áttekintve a tapasztalatokat, hetente szoktuk elemezni a helyzetet, és úgy látom, hogy kéthetente érdemes új döntéseket hoznunk. Két hét az az időszak, ahol a tudósaink, járványügyi szakembereink, orvosaink egy-egy változtatásnak a következményeit fel tudják mérni, és javaslatot tudnak tenni a számukra”.

photo_camera Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Ismét elmondta, hogy Magyarországon nincs olyan ember, aki ellátás nélkül maradhat a járvány alatt. A vírus „nem szabadult el, nem pusztított szándéka szerint, és korlátlanul sikerült kialakítani a védekezés módszereit, időt nyertünk és felkészítettük az egészségügyet a védekezésre”.

Beszélt arról, hogy jövő héttől Budapesten és Pest megyén kívül mindenhol lazítanak a járványügyi korlátozásokon. Elmondása szerint az intézkedések alapja, hogy  Budapest és környéke a leginkább fertőzött, és a vírus sokkal súlyosabban érinti az időseket, mint a fiatalokat.

„Amikor az operatív törzs ülésén meg kell hoznom a végleges döntést, hogy milyen új szabályokat vezessünk be, akkor előttem ott vannak az osztrák döntések tapasztalatai, annak a számai” - mondta. 

„Ha sikerül Budapesten a halálozási arányt csökkenteni, akkor nem fogunk habozni, hogy a budapestiek számára is újra indulhasson a normális élet.”Ugyanakkor fel kell készülni a járvány második hullámára. 

„Most az a kombináció a legnépszerűbb ebben a pillanatban, hogy inkább lelassul a terjedés, aminek az időjárás is az oka, meg az eddigi védekezésnek a sikeressége, de október-november környékén számítanunk kell egy második hullámra. Vita van abban, hogy a második hullám kisebb lesz-e vagy erősebb, mint a mostani. Ezt senki sem tudja.”