A veszélyhelyzet közepén rabosították a Momentum festékfújó aktivistáit

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Közleményben számolt be róla a Momentum Mozgalom, hogy áprilisban, a koronavírus-járvány közepén berendelték az ügyészségre és rabosították több aktivistájukat.

Azokról a fiatalokról van szó, akik még 2019 januárjában lemosható festékkel összefújták a Legfőbb Ügyészség Markó utcai bejárata előtti területet azoknak az ügyeknek a neveivel, amiket az ügyészség elfelejtett kivizsgálni. 

Ezzel az üggyel nem felejtett el foglalkozni az ügyészség: a momentumosokat  csoportosan, kisebb értékre, politikai véleménynyilvánítás céljából elkövetett rongálással vádolják. 

„A kár alapja a takarítási költség, a maximális büntetési tétel pedig 3 év” - írják.

A momentumosok panaszt tettek a gyanúsítás ellen a nyomozást elrendelő ügyésznél, mivel a kárt nem tudták igazolni. Most, 15 hónappal később, a járvány kellős közepén mégis berendelték őket személyes kihallgatást és rabosításra;

„...mindezt úgy, hogy a járványhelyzet miatt gyakorlatilag nincsenek kihallgatások, a bíróságok pedig ügyeket zárnak le, mert a jelenleg nincs lehetőségük tanúmeghallgatásra.”

A közlemény azt írja, hogy a kihallgatást és rabosítást végző rendőrön nem volt maszk, sem kesztyű. 

„Forrásaink szerint a fertőzésveszély miatt a büntetésvégrehajtásnál már megtiltották az ujjlenyomatvételt, a rendőrség is ehhez a gyakorlathoz csatlakozott - a Momentum aktivistáival mégis kivételt tettek” - zárul a közlemény.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér