A veszélyhelyzet közepén rabosították a Momentum festékfújó aktivistáit

POLITIKA
2020 május 02., 11:18

Közleményben számolt be róla a Momentum Mozgalom, hogy áprilisban, a koronavírus-járvány közepén berendelték az ügyészségre és rabosították több aktivistájukat.

Azokról a fiatalokról van szó, akik még 2019 januárjában lemosható festékkel összefújták a Legfőbb Ügyészség Markó utcai bejárata előtti területet azoknak az ügyeknek a neveivel, amiket az ügyészség elfelejtett kivizsgálni. 

Ezzel az üggyel nem felejtett el foglalkozni az ügyészség: a momentumosokat  csoportosan, kisebb értékre, politikai véleménynyilvánítás céljából elkövetett rongálással vádolják. 

„A kár alapja a takarítási költség, a maximális büntetési tétel pedig 3 év” - írják.

A momentumosok panaszt tettek a gyanúsítás ellen a nyomozást elrendelő ügyésznél, mivel a kárt nem tudták igazolni. Most, 15 hónappal később, a járvány kellős közepén mégis berendelték őket személyes kihallgatást és rabosításra;

„...mindezt úgy, hogy a járványhelyzet miatt gyakorlatilag nincsenek kihallgatások, a bíróságok pedig ügyeket zárnak le, mert a jelenleg nincs lehetőségük tanúmeghallgatásra.”

A közlemény azt írja, hogy a kihallgatást és rabosítást végző rendőrön nem volt maszk, sem kesztyű. 

„Forrásaink szerint a fertőzésveszély miatt a büntetésvégrehajtásnál már megtiltották az ujjlenyomatvételt, a rendőrség is ehhez a gyakorlathoz csatlakozott - a Momentum aktivistáival mégis kivételt tettek” - zárul a közlemény.