Vizsgálja a kongresszus a Diamond Princesst működtető hajótársaságot

A japán hatóságok elszállítják a Diamond Princess személyzetének néhány tagját.Fotó: Ichiro Ohara/The Yomiuri Shimbun

Vizsgálatot indít az amerikai kongresszus a Carnival Cruise Line hajótársaság ellen a koronavírus-járvány elharapózása miatt. 

A kongresszus azt akarja kideríteni, hogy miért nem lépett korábban a társaság, amely vélhetően megakadályozhatta volna az utasok és a személyzet tömeges megbetegedését.

Több tucat ember meghalt és legalább 1500 bizonyosan megfertőződött az elmúlt hetekben társaság legkevesebb kilenc járatán, köztük a Diamond Princess és a Ruby Princess fedélzetén. 

A levelében a közlekedési és infrastrukturális bizottságot vezető Peter DeFazio a Bloomberg információira azt írja, hogy a cég tisztában volt a fenyegetés mértékével, és mégsem cselekedett időben, ami a  terjedés további gyorsulásához vezetett.

Ehhez képest, írja DeFazio, az óceánjárókat üzemeltető cég továbbra is úgy tesz, mintha mi se történt volna, és ne járult volna hozzá a közegészségügyi veszélyhelyzet kialakulásához.

A tengerjárókon több tízezer ember rekedt a járvány miatt, többségük a legénység része. A Guardian szerint számuk a 100 ezret is elérheti, és több hajón a fertőzés is jelen van. A hajókat nem fogadják a kikötők. 

Arról, hogy a Carnival hajója, a jokohamai partoknál állomásozó Diamond Princess hogyan lett a egyik gócpontja, itt írtunk. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó