Vizsgálja a kongresszus a Diamond Princesst működtető hajótársaságot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
A japán hatóságok elszállítják a Diamond Princess személyzetének néhány tagját.Fotó: Ichiro Ohara/The Yomiuri Shimbun

Vizsgálatot indít az amerikai kongresszus a Carnival Cruise Line hajótársaság ellen a koronavírus-járvány elharapózása miatt. 

A kongresszus azt akarja kideríteni, hogy miért nem lépett korábban a társaság, amely vélhetően megakadályozhatta volna az utasok és a személyzet tömeges megbetegedését.

Több tucat ember meghalt és legalább 1500 bizonyosan megfertőződött az elmúlt hetekben társaság legkevesebb kilenc járatán, köztük a Diamond Princess és a Ruby Princess fedélzetén. 

A levelében a közlekedési és infrastrukturális bizottságot vezető Peter DeFazio a Bloomberg információira azt írja, hogy a cég tisztában volt a fenyegetés mértékével, és mégsem cselekedett időben, ami a  terjedés további gyorsulásához vezetett.

Ehhez képest, írja DeFazio, az óceánjárókat üzemeltető cég továbbra is úgy tesz, mintha mi se történt volna, és ne járult volna hozzá a közegészségügyi veszélyhelyzet kialakulásához.

A tengerjárókon több tízezer ember rekedt a járvány miatt, többségük a legénység része. A Guardian szerint számuk a 100 ezret is elérheti, és több hajón a fertőzés is jelen van. A hajókat nem fogadják a kikötők. 

Arról, hogy a Carnival hajója, a jokohamai partoknál állomásozó Diamond Princess hogyan lett a egyik gócpontja, itt írtunk. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó