A kormány a honvédségnél aktiválta a túlóratörvényt, így akár a 400 órát is átlépheti az éves túlszolgálat

hadsereg
2020 május 03., 08:37

Az mfor.hu írta meg, hogy a legújabb kormányzati törvényjavaslat értelmében a magyar honvédségnél akár a 400 órát is átlépheti az éves túlszolgálat időkerete, szemben az eddigi 300 órával, ráadásul a kormány már április 16-án elrendelte, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt elrendelt túlórázás nem számít bele a katonák éves túlszolgálati időtartamába.

A lap azt írja, a kedd este a parlamentnek benyújtott salátatörvényben a honvédek jogállásáról szóló törvényt is módosítana. Eddig a katonáknak is legfeljebb 300 óra lehetett a túlszolgálat évente, ezt a rendelkezést módosítaná úgy Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hogy a 300 órát átírja 400 órára, a legfeljebb szót pedig kiveszi a szövegből.

Ha gond van a katonák létszámával, akkor a 400 órás túlszolgálati idő is átléphető, és időkeret alkalmazásakor a munkáltatói jogkört gyakorló a túlszolgálatot nem előre rendeli el, hanem az időtartamát az időkeret lejártakor állapítja meg.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b), Lőricz Tamás főtörzsőrmester, Lőrincz Viktor törzsőrmester és Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke a közös fotózáson 2019. szeptember 24-én, miután Benkő miniszteri emlékérmet adott a Magyar Honvédség Sportszázad két tagjának, akik a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon egy arany- és egy ezüstérmet nyertek.
photo_camera Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b), Lőricz Tamás főtörzsőrmester, Lőrincz Viktor törzsőrmester és Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke a közös fotózáson 2019. szeptember 24-én, miután Benkő miniszteri emlékérmet adott a Magyar Honvédség Sportszázad két tagjának, akik a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon egy arany- és egy ezüstérmet nyertek. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Ez a túlóratörvény aktiválását jelenti. A Parlament 2018. decemberében fogadta el a Munka Törvénykönyvének módosítását, így az eddigi évi 300 óráról 400 órára nőtt a maximális túlórák száma, és 1 évről 3-ra növelik a munkaidőkeret elszámolási időszakát. Mivel a módosítást egyéni képviselői indítványként adták be, nem pedig a kormány nyújtotta be, nem volt róla társadalmi egyeztetés. (mfor.hu)