Fehéroroszországban a járvány ellenére is megtartják a győzelem napi katonai parádét

külföld
2020 május 03., 10:01

Fehéroroszországban a koronavírus-fertőzés terjedése ellenére is meg fogják tartani a május 9-i katonai díszszemlét a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából – közölte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Minszkben a BelTA hírügynökséggel. Azt mondta:

„Azt kell mondanom, hogy nem mondhatjuk le a díszszemlét. Egyszerűen nem mondhatjuk le. Sokat gondolkodtam ezen. Ez egy érzelmi, mélyen ideológiai ügy.”

A nap folyamán Lukasenka azt mondta, hogy Fehéroroszágban egészében véve sikeresen halad a koronavírus-járvány feltartóztatása, szerinte elég személyi védőeszköz és gyógyszer áll rendelkezésre a Covid-19 elleni küzdelemhez.

A friss, hivatalos adatok szerint Fehéroroszországban 99-en haltak meg a Covid-19 miatt. A fertőzöttek száma egy nap alatt 877-tel 16 705-re nőtt, 3196 beteg meggyógyult. Az országban több mint 204 ezer tesztet végeztek. A sajtótitkára szerint maga Lukasenka nem csináltatott koronavírustesztet, mert jól érzi magát, és nem tartja szükségesnek.

Aljakszandr Lukasenka 2018. október 12-én.
photo_camera Aljakszandr Lukasenka 2018. október 12-én. Fotó: Szergej Gunejev/Sputnik

Oroszországban a járványhelyzet miatt a Vörös térre tervezett parádét és a többi tömegrendezvényt későbbi időpontra halasztották. Szombaton az évforduló tiszteletére a nagyobb városokban légi parádé és tűzijáték lesz. (MTI)