A német szociáldemokraták elvitetnék az amerikaiak atomfegyvereit

külföld
2020 május 04., 15:36

A német szociáldemokraták parlamenti frakcióvezetője egy vasárnap megjelent interjújában azt mondta, hogy ideje volna, hogy az USA ne tároljon atomfegyvereket többé Németországban. A párt egyik társelnöke a Twitteren jelezte, hogy egyetért vele.

A szocdemek időzítése nem véletlen. Hamarosan a német légierőnek le kell cserélnie azokat az elöregedett Tornado típusú harci repülőket, amelyek alkalmasak atomtöltetek szállítására is. A védelmi miniszter (aki a nagyobbik koalíciós párthoz, a CDU-hoz tartozik) már jelezte, hogy F-18-as amerikai gépeket kellene venni, hogy Németország továbbra is betartsa a nukleáris fegyverekről kötött szerződését az USA-val. Csakhogy a szociáldemokraták inkább megspórolnák a gépekre költött pénzt, és felmondanák a szerződést is.

Az USA az 50-es években telepített atomfegyvereket az NSZK-ba, a Szovjetunióval szembeni elrettentés jegyében, és a fegyverek azóta is ott vannak. A német szociáldemokraták mindig is nyitottak voltak arra, hogy az oroszokkal erősítsék a kapcsolataikat, lazítva az amerikai elköteleződését az országnak.

Egy ekkora váltásnak a német kül- és biztonságpolitikában egyelőre nincs realitása, de ha egyszer szocdem-zöld vagy szocdem-Linke koalíció alakulna Berlinben, akkor az a kormány már lehet, hogy felmondaná a megállapodást az amerikaiakkal. (politico.eu)