Az ügyészség tárgyalás nélkül ítéltetne el három embert, akik 2018 decemberében a rabszolgatörvény ellen tüntettek

ügyészség
2020 május 04., 08:11

Három ember ellen nyújtott be vádiratot a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt.  

A vádirat szerint a 2018 decemberi, Kossuth téri tüntetések résztvevőiként „a Parlament épületének védelmére felsorakozott rendőri sorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, amelyekkel eltalálták a rendőröket, illetve azért, hogy a sorfalat áttörjék, testükkel meglökték a rendőröket, akik ettől hátratántorodtak. A vádlottak ezen erőszakos magatartásukkal jogszerű eljárásukban akadályozták a rendőröket, akik a biztosítási intézkedés körében előírt feladataikat emiatt csak megnehezítve tudták ellátni”.

Az ügyészség a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás nélkül hozzon döntést a tüntetők 2018-as ügyében. A hivatalos személy elleni erőszak alapesete 1-5 év szabadságvesztéssel büntethető.

photo_camera 2018 decemberében országszerte tartottak tüntetéseket a rabszolgatörvény néven elhíresült túlóratörvény miatt. Fotó: Halász Júlia

A közlemény szerint a bíróság eddig négy hasonló ügyben hozott ítéletet. Az előkészítő üléseken a vádlottak beismerték bűnösségüket, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A bíróság két esetben egy év alatti börtön fokozatú, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, míg egy esetben pénzbüntetésre ítélte a vádlottakat. Az ügyészség mindhárom esetben súlyosbításért fellebbezett. 

Egy vádlottat – az ügyészi indítványnak megfelelően – egy év börtön fokozatú, végrehajtásában kettő év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek.