Idén márciusban 50 százalékkal többen haltak meg Olaszországban, mint az előző években

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Idén márciusban 49,4 százalékkal több haláleset történt Olaszországban, mint a korábbi öt év márciusi átlaga. A koronavírus Európában itt okozta a legtöbb megbetegedést.

Az első olasz beteget február 20-án azonosították, attól a naptól számítva március végéig 25354-gyel többen haltak meg, mint az előző öt év hasonló időszakában átlagosan. 13700 olyan haláleset történt ezalatt, ami közvetlenül összeköthető a koronavírussal. 

Az ezen felüli, az átlagon túlmutató haláleseteknek három oka lehet az olasz szakértők szerint:

  • egy részüket nem tesztelték, de a koronavírus végzett velük;
  • más krónikus betegségbe haltak bele, de a vírus miatt gyengültek le, csak őket sem tesztelték;
  • a harmadik csoport pedig nem kapott megfelelő ellátást a kórházak terheltsége miatt, vagy nem mert kórházba menni, félve a vírustól. 

Bergamóban nőtt meg legjobban a halálesetek száma, 568 százalékkal az előző öt év márciusainak átlagához képest. Cremonában 391, Lodiban 371, Bresciában 291 százalékos volt a növekedés. (MTI)

Temetés a bergamói Serinában.Fotó: PIERO CRUCIATTI/AFP

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!