Vád alá helyezték Csehország egykori miniszterelnökét, mert hamis tanúvallomással védhette egykori szeretőjét

külföld
2020 május 04., 12:20

Továbbra sem nyugodhat meg Petr Necas egykori cseh miniszterelnök, aki 2010 és 2013 között vezette a prágai kormányt. A héten vádat emelt ellene egy prágai ügyész, hamis tanúzásért. 

2013-ban derült ki, hogy a katonai titkosszolgálat három tagját azzal bízták meg a miniszterelnöki kabinetirodáról, hogy kémkedjenek Necas felesége után. Nyomozás indult az ügyben, mert úgy tűnt, hogy a kémkedésre a megbízást Jana Nagyova adta ki, aki Necas kabinetfőnöke és titkos szeretője volt akkoriban. Nagyovának kabinetfőnökként nem lett volna jogosítványa ilyen megbízást adni az elhárításnak. 

Amikor a botrány kipattant, Necas először azt mondta, hogy fogalma sem volt arról, hogy a feleségét a katonai elhárítás megfigyelte. Nagyovát vád alá helyezték. Közben megbukott a Necas-kormány, a volt miniszterelnök elvált, és feleségül vette Nagyovát. Mire bíróság elé került az ügy, Petr Necas megváltoztatta korábbi verzióját, és tanúként azt vallotta, hogy ő adott megbízást Nagyován keresztül a felesége megfigyelésére, mert féltette őt, és így akarta biztonságban tudni. Ezzel a vallomásával igyekezett Nagyovát kirántani a bajból.

Petr Necas, 2013-as lemondása napján.
photo_camera Petr Necas, 2013-as lemondása napján.

Csakhogy azóta semmilyen bizonyíték sem került elő arról, hogy valóban a kormányfő kezdeményezte volna akkori felesége megfigyelését, és az ügyészség szerint valószínűsíthető, hogy csak mostani felesége védelmében állította ezt. Ezért hamis tanúzás miatt most vádat emeltek ellene, és ezért akár három év börtönbüntetés is kiszabható. Jogi megfigyelők szerint ugyanakkor feltételes szabadságvesztésnél súlyosabb nem néz ki az egykori kormányfőnek. (Aktualne.cz)