Zala megyében ugrott meg leginkább a fertőzöttek száma

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A ma reggeli hivatalos jelentésben lévő 37 új, hivatalosan is igazolt koronavírus fertőzött nagy része (43 százaléka) Zala megyei. 16 új fertőzött volt Zalában, 11 Budapesten, 5 Komárom-Esztergomban, 4 Fejér megyében, 1 Pest megyében. 15 megyében nem mutattak ki új fertőzöttet. (Budapesten és Pest megyében mától nem érvényes a lazítás, a többi megyében igen.)

Arányaiban Zala megyében nőtt meg leginkább a fertőzöttek száma az elmúlt 8 napban, az április 25-i 44-ről mostanra 139-re. 

Azt nem lehet állítani, hogy az operatív törzs részletes és alapos tájékoztatást adna a Zala megyei ugrásról. Müller Cecília pénteken a megyei lap kérdésére azt mondta: ha zárt közösségben elindul a vírus terjedése, és az első vagy második esetet nem sikerül időben diagnosztizálni, ott ugrásszerű növekedés történhet. „A hirtelen növekedések elsősorban nem a területi megbetegedésekből adódnak, hanem az ok valamilyen zárt közösség, akár idősek otthona intézmény, akár pedig egy kórházi osztály lehet.” 

Zalaegerszegen az önkormányzati és állami idősotthonokban is megjelent a vírus. A város fideszes polgármestere, Balaicz Zoltán a Facebookon jelentette be április 27-én, hogy Zalaegerszeg saját költségén elvégeztetett teszteket idősotthonokban. Az első körben mindenki negatív lett, a második körben, 24-én, pénteken az egyik lakó tesztje pozitítv lett. Ezután újra végigszűrtek mindenkit, további kilenc idősnek és öt dolgozónak lett pozitív a koronavírus tesztje. Balaicz 28-án azt írta, hogy „próbálok minden nap korrekten, őszintén beszámolni a helyi védelmi lépésekről és az adatokról. Sajnos a rengeteg intézkedés, figyelemfelhívás és rendelet ellenére mégis nőtt a fertőzöttek száma”. Azóta ilyen részletes adatokat nem tett közé, a számok pedig emelkedetek.  

Az operatív törzs mától külön bontásban mutatja meg az országtól külön kezelt Budapestet/Pest megye adatait, illetve az ország többi részét, egyben. Eszerint az aktív fertőzöttek 63 százaléka, az elhunytak 79 százalékaa, a gyógyultak 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei. Lakosságszámra lebontva Pest megyénél fertőzöttebb Fejér, Zala és Komárom-Esztergom is. Az elmúlt két hétben Zala, Komárom-Esztergom, Csongrád és Fejér megyében is jobban nőtt arányaiban a fertőzöttek száma, mint Budapesten vagy Pest megyében. Alacsony számokról van szó, egy-egy idősotthon vagy kórház alaposan megdobja a statisztikát, de Budapesten is a Pesti út idősotthon volt, ami alaposan emelte a fertőzöttek számát.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér