Egy állami szoftverrel követnék nyomon a hatósági karanténba helyezett magyarok mozgását

belföld
2020 május 05., 03:24

Egy telefonra telepíthető állami szoftverrel figyelnék meg a karanténba helyezett embereket, írja egy rendelet, ami a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.

Az állam a szoftveren keresztül hozzájuthat a karanténolt személy helyadataihoz, bizonyos egészségügyi adaithoz és arcképünkhöz.

A rendelet szerint csak azokat figyelik meg ilyen módon, akik önkéntesen hozzájárulnak, ugyanakkor a rendőrség is elrendelheti a szoftveres megfigyelést.A rendelet többször hangsúlyozza, hogy két feltételnek kell teljesülnie a megfigyeléshez: a nagykorú cselekvőképes személy hozzájárulása és az ehhez szükséges eszköz, vagyis okostelefon. Pár sorral lejjebb azonban azt írják:

„a járványügyi hatóság a rendelet hatálybalépését megelőzően elrendelt hatósági házi karantén tekintetében is elrendelheti.”A szoftvert azért vezetnék be, hogy a rendőrség munkáját segítse, akik a karanténolt személyekhez naponta többször szállnak ki ellenőzésre. A rendelet szerint, aki nem vállalja a megfigyelést, az fokozott rendőrségi ellenrőzésre számíthat a karantén alatt.

Azok, akik aláírják a nyilatkozatot, de nem telepítik a szoftvert vagy megpróbálják kijátszani azt, szóbeli figyelmeztetésre vagy bíráságra számíthatnak, ami 3000 forinttól 300 ezer forintig terjedhet.

Az adatok, amikhez hozzáférnek

A szoftveren keresztül a hatóságok a következő adatainkhoz férhetnek hozzá:

  • az érintett személy arcképmásához, amit szükség esetén összevethet az érintett személynek a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban, útlevél-nyilvántartásban, vezetőiengedély-nyilvántartásban szereplő legutolsó arcképmásával,
  • a szoftver által küldött mozgási adatokhoz, 
  • a személyazonosító adatokhoz, elérhetőségi adatokhoz és a COVID-19 fertőzéssel vagy annak gyanújával összefüggésbe hozható, a szoftver útján továbbított egészségügyi adatokhoz.

Ezeket az adatokat, a karantén megszűnése után még 60 napig őrizhetik az állami szervek. (portfolio.hu