Houellebecq: A világ ugyanolyan lesz, csak rosszabb

Fotó: LIONEL BONAVENTURE/AFP

A koronavírus után ugyanolyan lesz a világ, mint előtte volt, csak egy kicsit rosszabb.

Így értékelte a helyzetet Michel Houellebecq francia író hétfőn megjelent esszéjében.

„Egy pillanatra sem hiszek azokban a kinyilatkoztatásokban, hogy semmi sem lesz ugyanolyan, mint volt. Nem fogunk egy új világban felébredni a lezárások után. Ugyanolyan lesz, csak egy kicsit rosszabb.”

Az Egy sziget lehetősége, az Elemi részecskék és a Behódolás szerzője szerint a koronavírus „banális” vírus, nincsenek különösebb tulajdonságai, „még csak nem is szexuális úton terjed”. Ezzel együtt a távolságtartás és az otthoni munka felgyorsíthatja a technológiai nyomást az emberek izolációjának és atomizálódásának irányába.

„A Nyugatnak nincs isteni előjoga arra, hogy mindörökké a világ legfejlettebb és leggazdagabb régiója legyen, ez már régóta látszik” - írja Houellebecq, aki szerint még a halálozási adatok is tükrözik a világot, amit ismerünk. „Franciaország jobban járt, mint Spanyolország és Olaszország, de nem olyan jól, mint Németország. Nincs nagy meglepetés.”

Arról viszont panaszkodott, hogy a korlátozások miatt nem sétálhat az otthonától egy kilométerről messzebbre, pedig „egy írónak sétára van szüksége”, anélkül szerinte nem tanácsos írni. (Houellebecq 64 éves, erős dohányos, vagyis az egyik leginkább veszélyeztetett csoport tagja, jegyzi meg ezen a ponton az írásáról beszámoló France 24.) 

Az idősek otthonában, egyedül meghaló áldozatokról pedig azt mondta:  „Sosem derült még ki ennyire egyértelműen, hogy nem mindenkinek az élete ér ugyanannyit, hogy egy bizonyos kor után, ami lehet 70, 75 vagy 80 év, olyan, mintha már halottak lennénk.” (France 24)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó