Houellebecq: A világ ugyanolyan lesz, csak rosszabb

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Fotó: LIONEL BONAVENTURE/AFP

A koronavírus után ugyanolyan lesz a világ, mint előtte volt, csak egy kicsit rosszabb.

Így értékelte a helyzetet Michel Houellebecq francia író hétfőn megjelent esszéjében.

„Egy pillanatra sem hiszek azokban a kinyilatkoztatásokban, hogy semmi sem lesz ugyanolyan, mint volt. Nem fogunk egy új világban felébredni a lezárások után. Ugyanolyan lesz, csak egy kicsit rosszabb.”

Az Egy sziget lehetősége, az Elemi részecskék és a Behódolás szerzője szerint a koronavírus „banális” vírus, nincsenek különösebb tulajdonságai, „még csak nem is szexuális úton terjed”. Ezzel együtt a távolságtartás és az otthoni munka felgyorsíthatja a technológiai nyomást az emberek izolációjának és atomizálódásának irányába.

„A Nyugatnak nincs isteni előjoga arra, hogy mindörökké a világ legfejlettebb és leggazdagabb régiója legyen, ez már régóta látszik” - írja Houellebecq, aki szerint még a halálozási adatok is tükrözik a világot, amit ismerünk. „Franciaország jobban járt, mint Spanyolország és Olaszország, de nem olyan jól, mint Németország. Nincs nagy meglepetés.”

Arról viszont panaszkodott, hogy a korlátozások miatt nem sétálhat az otthonától egy kilométerről messzebbre, pedig „egy írónak sétára van szüksége”, anélkül szerinte nem tanácsos írni. (Houellebecq 64 éves, erős dohányos, vagyis az egyik leginkább veszélyeztetett csoport tagja, jegyzi meg ezen a ponton az írásáról beszámoló France 24.) 

Az idősek otthonában, egyedül meghaló áldozatokról pedig azt mondta:  „Sosem derült még ki ennyire egyértelműen, hogy nem mindenkinek az élete ér ugyanannyit, hogy egy bizonyos kor után, ami lehet 70, 75 vagy 80 év, olyan, mintha már halottak lennénk.” (France 24)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó