Kevesebb lett az aktív koronás eset Magyarországon, de nem sikerül csökkenteni a halálos áldozatok számát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Először tört meg látványosan az aktív koronavírusos esetek görbéje Magyarországon.

Ez az a szám, ami azt mutatja meg, hogy aktuálisan hány fertőzött van. Voltak már napok, amikor ez a szám minimálisan csökkent, de most a legnagyobb a különbség az előző naphoz képest.

Ez annak köszönhető, hogy alacsony volt a statisztikákba bekerülő új fertőzöttek száma (30), és pár nap toporgás után jelentősen, 79-cel nőtt a gyógyultak száma. A kedvező statisztikát egy kedvezőtlen is javítja. Nem sikerül csökkenteni az áldozatok számát. 

Szlovéniában, Szlovákiában és Horvátországban 1-1 áldozata volt a járványnak hétfői jelentések szerint, Ausztriában 2, Szerbiában és Csehországban 4-4. Rosszabb a helyzet a 42 milliós Ukrajnában (15 áldozat a hétfői jelentések szerint), a 38 milliós Lengyelországban (20 áldozat) és a 19 milliós Romániában 28. Az látszik még, hogy több országban már jó ideje stabilan csökkent az aktív esetek száma, köszönhetően a gyógyultak magas számának. A magyar adat a gyógyultak számáról (709) alacsonynak számít.

Országonként így állnak most a régióban:

Szlovéniában vasárnap és hétfőn sem regisztráltak új fertőzöttet, összesen 1439 koronavírusos szerepel a statisztikában. Tegnap eggyel nőtt a halálos áldozatok száma, összesen 97-en hunytak el a járvány miatt az országban. A kétmilliós országban összesen 56 136 tesztet végeztek. 58-an vannak kórházban, 20-an intenzíven. 

Horvátországban a vasárnapi nyolc után hétfőn 5 új fertőzöttet jelentettek. Összesen 2101 a fertőzöttek száma. A négymilliós országban eddig 39 040 koronavírustesztet végeztek. Egy haláleset történt 24 óra alatt, összesen 80-an hunytak el a járvány miatt. 1522 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. 228 beteget kezelnek kórházban, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen. Április 16 óta folyamatosan csökken az aktív esetek száma. 

Szerbiában péntektől-vasárnapig naponta négy áldozata volt a járványnak. 197-en haltak meg összesen eddig, a fertőzöttek száma kifejezetten magas, 9557. Az aktív esetek száma még emelkedőben van. 1574-en felgyógyultak. 

Az Orbán által a kísérleti laborunknak nevezett Ausztriában április 3-a, vagyis több, mint egy hónapja folyamatosan csökken az aktív esetek száma. 15621-en fertőződtek meg összesen, 13316-an már felgyógyultak. Összesen eddig 600-áldozata van a járványnak, de mostanra jelentősen csökkent a naponta elhunytak száma. A járvány áldozatai Ausztriában májusban: 

  • május 1.: 5
  • május 2.: 7
  • május 3.: 2
  • május 4.: 2 

Szlovákiában újonnan azonosított fertőzöttjeinek napi átlaga három héttel ezelőtt ötven körül volt, két hete huszonöt alatt alakult, a múlt héten pedig a napi átlag öt alá csökkent - írta az MTI hétfőn. A gyógyultak száma a múlt héten minden nap többszöröse volt az új fertőzöttekének. 5 új fertőzést diagnosztizáltak, és egy újabb haláleset volt. A legújabb esetekkel együtt Szlovákiában eddig 1413 személynél állapították meg a fertőzést, az ismert halálos áldozatok száma 25, az elvégzett vírusteszteké pedig közel 98 ezer. Közben a vírus okozta Covid-19 betegségből kigyógyultak száma 643-ra emelkedett.   

Csehországban hétfőn 4 új áldozatot jelentettek, 38 új fertőzött volt. Összesen 252 áldozata volt hétfőig a járványnak, 7819 fertőzött szerepel a hivatalos statisztikában. A csehek több, mint 260 ezer tesztet végeztek eddig. Az aktív esetek száma április 13-a óta folyamatosan csökken. Április 14-e óta nem volt tíz felett a napi áldozatok száma. (Az elmúlt 12 napban 5-nél több áldozatot is csak egyszer jelentettek.)  

Romániában bár a korábbiakhoz képest csökken az új fertőzöttek és az áldozatok száma is (április 29-e óta minden nap alacsonyabb volt az aktív esetek száma), ezek továbbra is magas számok. 28 áldozatot jelentettek be tegnap, az elmúlt hat nap átlaga 25,8 volt. Összesen 818-an haltak meg a járványban, a fertőzöttek száma 13512. 

Ukrajnában még meredeken emelkedik az új esetek száma, 10 ezernál járnak jelenleg. Hétfőn 15 új áldozatot jelentettek, a hat nap átlaga 10,6 volt. Összesen 303 áldozata van a járványnak az országban. 

A lengyeleknél talán most tetőzik a járvány, a 9000 körüli aktív esetek számában napok óta minimális változások vannak. Az áldozatok száma májusban:

  • május 1.: 7
  • május 2.: 13
  • május 3.: 14
  • május 4.: 20

A 38 milliós országban eddig összesen 698 áldozata volt a járványnak. 14006 igazolt fertőzött van.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér