Mostantól háromszor annyi idő alatt adják ki a közérdekű adatokat

Egy hétfő este megjelent kormányrendelet szerint a vészhelyzetre való tekintettel 15 nap helyett 45 napjuk van az állami szerveknek a közérdekű adatok kiadására, ha azt valaki kérvényezi.

A kormányrendelet szerint szóban sem lehet kérni a közérdekű adatokat, írásban kell előterjeszteni. Az új módosítás a vészhelyzet megszűnéséig fog hatályban maradni, és a most futó ügyeket is már eszerint kezelik.

A háromszorosra duzzasztott határidő azért baj, mert ez nagyban megnehezíti az újságírók dolgát, akik sokszor adatkikéréshez folyamodnak, amiért az érintett állami szervek másképp nem hajlandók információt szolgáltatni. Ilyenkor az infotörvényre lehet hivatkozni, miszerint „a közfeldatatok ellátó szerv a feladatkörébe tartozó ügyekben - ... -   köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.”

A gyors tájékoztatás most 45 napig fog tartani. (via mfor.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér