Mostantól háromszor annyi idő alatt adják ki a közérdekű adatokat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy hétfő este megjelent kormányrendelet szerint a vészhelyzetre való tekintettel 15 nap helyett 45 napjuk van az állami szerveknek a közérdekű adatok kiadására, ha azt valaki kérvényezi.

A kormányrendelet szerint szóban sem lehet kérni a közérdekű adatokat, írásban kell előterjeszteni. Az új módosítás a vészhelyzet megszűnéséig fog hatályban maradni, és a most futó ügyeket is már eszerint kezelik.

A háromszorosra duzzasztott határidő azért baj, mert ez nagyban megnehezíti az újságírók dolgát, akik sokszor adatkikéréshez folyamodnak, amiért az érintett állami szervek másképp nem hajlandók információt szolgáltatni. Ilyenkor az infotörvényre lehet hivatkozni, miszerint „a közfeldatatok ellátó szerv a feladatkörébe tartozó ügyekben - ... -   köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.”

A gyors tájékoztatás most 45 napig fog tartani. (via mfor.hu)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!