Koronavírus-számok Magyarországon 9/17/2021
Elhunytak + 5 Σ 30 123
Kórházban + 10 Σ 353
Fertőzöttek + 479 Σ 817 159
Tesztek + 15 580 Σ 6 768 975
Oltottak + 4 152 Σ 5 855 039
A legújabb trendek

Továbbra is indokolt a budapesti és a Pesti megyei kijárási korlátozások fenntartása az operatív törzs szerint

2020 május 6., szerda 10:05

Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs rendőr munkatársa jelentette be a napi „tájékoztatón”, hogy továbbra is indokoltnak látják Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozások fenntartását, és az üzletek korlátozott nyitvatartását. Ezt azzal indokolta, hogy a 1 vírus 10 új áldozatából 9 is budapesti vagy Pest megyei volt, az új fertőzöttek 72 százaléka pedig fővárosi vagy Pest megyei. 

Kiss nem mondta el, de ez darabra így néz ki: 25 budapesti, 8 Pest megyei, 7 Komárom-Esztergom megyei, 4 Fejér megyei, 1-1, zalai és nógrádi új fertőzött volt az elmúlt 24 órában. 

Ami azt jelenti, hogy az összes eddigi fertőzött számához képest Budapesten mindössze 1,63 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, Pest megyében 1,99 százalékkal, miközben Komárom-Esztergom megyében 4,96 százalékkal. Az aktív esetek száma - vagyis a jelenleg fertőzötteké - ugyanakkor két napja csökken a központi régióban is. 

3 millióan élnek a központi régióban, közülük jelenleg 1260 aktív eset van. Vagyis az itt élők 0,041 százaléka fertőzött jelenleg. A gyógyultak száma nőtt. Lakosságarányosan Pest megyét továbbra is megelőzi fertőzöttségben Fejér, Komárom-Esztergom és Zala megye is.  

A kormány ma ülésezik, és dönt a budapesti és a Pest megyei intézkedésekről. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos igyekezett elmagyarázni, hogyan működik jelenleg az újraindított járóbeteg szakrendelés. Az biztos, hogy előbb oda kell telefonálni. Legfeljebb négy beteget fogadhatnak óránként a rendelőkben. Aki személyesen megjelenik, azt kikérdezik, megmérik a lázát, ez alapján döntik el, hogy koronavírus-gyanús-e. Ha igen, akkor is ellátják, egy külön helyiségben, aztán értesítik a háziorvosát, és a mentősök - már otthon, ha jól értettem - leveszik a mintáját. 

Aki átmegy a kérdőívszűrőn és a lázmérésen minden gyanú felmerülése nélkül, azt ellátják teszt nélkül is, de csak abban az esetben, ha nem magas kockázatú beavatkozást végeznek el.

Mert ha magas kockázatú a beavatkozás, akkor ahhoz valódi koronavírus-tesztre van szükség. A fogadóintézmény gondoskodik a mintavételről, azt elküldik a laborba, amikor megvan az eredmény, és negatív, akkor értesítik a páncienst, hogy mikor végzik el a beavatkozást. Vagyis, nem kell mindenkinek negatív teszt, csak azoknak, akiken magas kockázatú beavatkozást végeznek el. A többieknél lázmérés és kikérdezés van. 

További adat: Magyarországon jelenleg 31 idősotthon érintett koronavírus fertőzöttséggel, van, ahol 1-1 eset van, van ahol több. Részletesen csak a fővárosi idősotthonokról adott tájékoztatást az operatív törzs.