Továbbra is indokolt a budapesti és a Pesti megyei kijárási korlátozások fenntartása az operatív törzs szerint

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs rendőr munkatársa jelentette be a napi „tájékoztatón”, hogy továbbra is indokoltnak látják Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozások fenntartását, és az üzletek korlátozott nyitvatartását. Ezt azzal indokolta, hogy a 1 vírus 10 új áldozatából 9 is budapesti vagy Pest megyei volt, az új fertőzöttek 72 százaléka pedig fővárosi vagy Pest megyei. 

Kiss nem mondta el, de ez darabra így néz ki: 25 budapesti, 8 Pest megyei, 7 Komárom-Esztergom megyei, 4 Fejér megyei, 1-1, zalai és nógrádi új fertőzött volt az elmúlt 24 órában. 

Ami azt jelenti, hogy az összes eddigi fertőzött számához képest Budapesten mindössze 1,63 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, Pest megyében 1,99 százalékkal, miközben Komárom-Esztergom megyében 4,96 százalékkal. Az aktív esetek száma - vagyis a jelenleg fertőzötteké - ugyanakkor két napja csökken a központi régióban is. 

3 millióan élnek a központi régióban, közülük jelenleg 1260 aktív eset van. Vagyis az itt élők 0,041 százaléka fertőzött jelenleg. A gyógyultak száma nőtt. Lakosságarányosan Pest megyét továbbra is megelőzi fertőzöttségben Fejér, Komárom-Esztergom és Zala megye is.  

A kormány ma ülésezik, és dönt a budapesti és a Pest megyei intézkedésekről. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos igyekezett elmagyarázni, hogyan működik jelenleg az újraindított járóbeteg szakrendelés. Az biztos, hogy előbb oda kell telefonálni. Legfeljebb négy beteget fogadhatnak óránként a rendelőkben. Aki személyesen megjelenik, azt kikérdezik, megmérik a lázát, ez alapján döntik el, hogy koronavírus-gyanús-e. Ha igen, akkor is ellátják, egy külön helyiségben, aztán értesítik a háziorvosát, és a mentősök - már otthon, ha jól értettem - leveszik a mintáját. 

Aki átmegy a kérdőívszűrőn és a lázmérésen minden gyanú felmerülése nélkül, azt ellátják teszt nélkül is, de csak abban az esetben, ha nem magas kockázatú beavatkozást végeznek el.

Mert ha magas kockázatú a beavatkozás, akkor ahhoz valódi koronavírus-tesztre van szükség. A fogadóintézmény gondoskodik a mintavételről, azt elküldik a laborba, amikor megvan az eredmény, és negatív, akkor értesítik a páncienst, hogy mikor végzik el a beavatkozást. Vagyis, nem kell mindenkinek negatív teszt, csak azoknak, akiken magas kockázatú beavatkozást végeznek el. A többieknél lázmérés és kikérdezés van. 

További adat: Magyarországon jelenleg 31 idősotthon érintett koronavírus fertőzöttséggel, van, ahol 1-1 eset van, van ahol több. Részletesen csak a fővárosi idősotthonokról adott tájékoztatást az operatív törzs.   

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér