Vuhanban újra megnyitották az iskolákat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A január óta tartó lezárások után szerdán a koronavírus-járvány kiindulópontjának tekintett Vuhan néhány iskolájában újra megkezdődhetett az oktatás. A kínai állami média szerint Hupej tartományból már 32 napja nem jelentettek új koronavírusos esetet. 

Fotó: STR/AFP

Ugyanakkor egyelőre csak az az 57 ezer végzős diák ülhetett vissza az iskolapadba, akik az év végi vizsgákra készülnek. Ez mintegy 121 intézményt érint. Azt egyelőre nem tudni, hogy az alsóbb tagozatok tanulói mikor térhetnek vissza az iskolába. 

Fotó: STR/AFP

A hatóságok szerint minden visszatérő diáknak és tanárnak vírusteszten kell átesnie, több iskolában is átvariálták az osztályokat, hogy kevesebben üljenek egy teremben. Néhány helyen pedig külön érkezési időt írtak elő, hogy a tanárok és a diákok ne egyszerre, hanem lépcsőzetesen érkezzenek. A diákok külön padokban ültek tartva az egy méter távolságot.

Fotó: STR/AFP

Kína többi részén nagyrészt már múlt hónapban újranyitották az iskolákat, de a múlt héten már Pekingben és Sanghajban is. (France24)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!