Franciaországban nyitnak az általános iskolák, és indul a tömeges tesztelés

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hétfőn Franciaországban is lazítani kezdenek a járványügyi korlátozásokon, a részletekről csütörtökön számolt be Édouard Philippe miniszterelnök.

Az országot vörös és zöld zónákra osztják, előbbire szigorúbb szabályok érvényesek. A párizsi agglomerációban, Elzász-Lotaringiában, az északkeleti és a középső országrészében zárva maradnak a nyilvános helyek, beleértve a parkokat és a játszótereket is, és csak a legkisebbek kezdhetik meg az iskolába járást hétfőn, a 11-14 éveseknek egész májusban távoktatás lesz. A zöld zónában viszont ők is visszatérhetnek az iskolába. 

A középiskolák és a gimnáziumok országszerte zárva maradnak, csak május végén dönt arról a kormány, hogy ez a korosztály az idei tanévben - amely június végén ér véget - visszatérhet-e még az oktatási intézményekbe. A felsőoktatási intézmények viszont biztos, hogy csak szeptemberben nyithatnak meg.

Egy párizsi magániskolában készülnek a gyerekek fogadásáraFotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

A tömegközlekedési eszközök gyakrabban fognak járni, de még mindig nem állnak vissza a maximális kapacitásra. Amunkáltatóknak azt javasolták, hogy készítsenek eltérő beosztásokat az alkalmazottaknak, elkerülve a dugókat és a zsúfoltságot. A tömegközlekedési eszközökön kötelező maszkot hordani. 

A határ legalább június 15-ig zárva marad, kivéve a vendégmunkások és azok számára, akik különösen létfontosságú okból lépnék át. Aki az országon belül 100 kilométernél hosszabb útra indul, és megállítja a rendőr (márpedig növelik a rendőri jelenlétet az utcán), igazolnia kell, hogy alapos indokkal utazik. Ha nem teszi, 135 eurós büntetést kap, ahogy azok is, akik nem tartják be közterületen a társadalmi távolságtartás szabályait. 

A kormány szerint készen állnak a tömeges tesztelésre is, ezentúl heti 700 ezret fognak elvégezni, hogy minél előbb kiszűrjék és elkülönítsék a fertőzött embereket. Eddig közel 138 ezer fertőzöttet azonosítottak az országban, és csaknem 26 ezer halálesetről tudni. (MTI, Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér