Franciaországban nyitnak az általános iskolák, és indul a tömeges tesztelés

külföld
2020 május 07., 18:20

Hétfőn Franciaországban is lazítani kezdenek a járványügyi korlátozásokon, a részletekről csütörtökön számolt be Édouard Philippe miniszterelnök.

Az országot vörös és zöld zónákra osztják, előbbire szigorúbb szabályok érvényesek. A párizsi agglomerációban, Elzász-Lotaringiában, az északkeleti és a középső országrészében zárva maradnak a nyilvános helyek, beleértve a parkokat és a játszótereket is, és csak a legkisebbek kezdhetik meg az iskolába járást hétfőn, a 11-14 éveseknek egész májusban távoktatás lesz. A zöld zónában viszont ők is visszatérhetnek az iskolába. 

A középiskolák és a gimnáziumok országszerte zárva maradnak, csak május végén dönt arról a kormány, hogy ez a korosztály az idei tanévben - amely június végén ér véget - visszatérhet-e még az oktatási intézményekbe. A felsőoktatási intézmények viszont biztos, hogy csak szeptemberben nyithatnak meg.

photo_camera Egy párizsi magániskolában készülnek a gyerekek fogadására Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

A tömegközlekedési eszközök gyakrabban fognak járni, de még mindig nem állnak vissza a maximális kapacitásra. Amunkáltatóknak azt javasolták, hogy készítsenek eltérő beosztásokat az alkalmazottaknak, elkerülve a dugókat és a zsúfoltságot. A tömegközlekedési eszközökön kötelező maszkot hordani. 

A határ legalább június 15-ig zárva marad, kivéve a vendégmunkások és azok számára, akik különösen létfontosságú okból lépnék át. Aki az országon belül 100 kilométernél hosszabb útra indul, és megállítja a rendőr (márpedig növelik a rendőri jelenlétet az utcán), igazolnia kell, hogy alapos indokkal utazik. Ha nem teszi, 135 eurós büntetést kap, ahogy azok is, akik nem tartják be közterületen a társadalmi távolságtartás szabályait. 

A kormány szerint készen állnak a tömeges tesztelésre is, ezentúl heti 700 ezret fognak elvégezni, hogy minél előbb kiszűrjék és elkülönítsék a fertőzött embereket. Eddig közel 138 ezer fertőzöttet azonosítottak az országban, és csaknem 26 ezer halálesetről tudni. (MTI, Guardian)