Karácsony Gergely arra kérte a kormányt, küldjék el neki a budapesti járványügyi adatokat

Egészségügy
2020 május 07., 16:04

„Főpolgármesterként természetesen feladatomnak tekintem, hogy a járvány lefolyására, egyben a korlátozásokkal kapcsolatos türelem alakulására figyelemmel készüljünk Budapest újranyitására is. Ezt – szemben miniszter úr egyes sajtótermékek tudatos ferdítésén alapuló téves állításával – nem az álláspontom megváltozása, hanem az átláthatóság, kiszámíthatóság és tervezhetőség szüksége indokolja, amire a budapestiek okkal tartanak igényt” - írja Karácsony Gergely Gulyás Gergely miniszternek címzett levelében. 

„Ennek kiindulópontja, hogy a város újranyitása – miként azt többször elmondtam –, csak fokozatosan, óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos információk birtokában történhet” - folytatja.

link Forrás

Gulyás a csütörtöki kormányinfón azt mondta, Karácsony korábbi, szerdai leveléből úgy érzékelik, hogy a főpolgármester szerint mára Budapesten is szükséges újraindítani az életet. A kormány ezért azt kérte, tegye ezt egyértelművé, és akkor tárgyalhatnak az újraindítás menetéről.  

Pedig Karácsony szerdán nem lazítást kért, hanem azt, hogy „a budapestieket érintő szabályokat a kormány a fővárosi önkormányzatokkal egyeztetve alkossa meg, illetve azokat az operatív törzs világosan és egyértelműen kommunikálja”, mivel „a védekezés második szakaszának egyben felkészülésnek kell lennie arra, hogy az élet – fokozatosan és óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos adatokra alapozott módon – Budapesten is visszazökkenhessen a normális kerékvágásba”.

Gulyás szavaira reagálva Karácsony most azt írja, úgy tűnik, „a kormány kész végre egyeztetni a Fővárosi Önkormányzattal a város újranyitásának stratégiájáról. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a főváros vezetése hozzáférhessen a budapesti járványhelyzetre vonatkozó adatokhoz és információkhoz. Eddig sajnálatos módon ezeket nem kaptuk meg az operatív törzstől, és ezek a budapestiek számára is ismeretlenek”.

Ezért arra kéri a minisztert, hogy küldje el a veszélyhelyzet kihirdetése óta napokra lebontva

  • a Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát, a tesztre okot adó körülmények szerinti bontásban (légúti tünet, kontakt, egyéb),
  • a Budapest területén elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül „lakosságinak” és nozokomiális fertőzésnek,
  • a kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.

„Ezekre az adatokra alapozva tudjuk kellő alapossággal, a járvány megfékezésére, esetleges majdani visszatértének elkerülésére figyelemmel megtenni konkrét javaslatainkat a fővárost érintő korlátozások fokozatos enyhítése érdekében” - írja. 

Ezen kívül ismét arra kéri a kormányt, hogy áprilisban tett ígéretének megfelelően  „haladéktalanul kezdje meg az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetést” a gazdasági és szociális válság kezeléséről.