Végül csak elhalasztják az elnökválasztást Lengyelországban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A kormánypártok úgy döntöttek, a járvány miatt egy későbbi időpontban tartják meg a vasárnap esedékes elnökválasztást - írja a Guardian.

Bár a szélsőjobbldali Jog és Igazságosság (PiS) sokáig kitartott amellett, hogy a krízishelyzet ellenére meg kéne tartani azt, koalíciós partnere, az Egyetértés (Podrozumenie) és az ellenzék is úgy vélte, a politikai haszonszerzés nem lehet fontosabb az emberek egészségénél.

A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski korábban azt mondta, a választás elhalasztása jelen körülmények között az alkotmányos előírások egyértelmű megsértését jelentené, a levélben történő szavazás lebonyolítása viszont teljesen biztonságos az állampolgárok egészségére nézve. Az alkotmány olyan módosítását, amely nem egy, hanem több évvel hosszabbítaná meg a jelenlegi államfő megbízatását, Kaczynski a helyzet másik lehetséges megoldásaként említette.

A szavazást - melyen levélben szavaztak volna a lengyelek - most elnapolták, de amint lehet, megtartják. A miniszterelnök-helyettes szerint ez legkorábban júniusban történhet meg. 

Lengyelországban 14 740 koronavírus-fertőzést regisztráltak, eddig 773 ember halt bele a vírus okozta betegségbe. Az egészségügyi miniszter úgy véli, a járvány még nem tetőzött az országban.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó