28 új igazolt fertőzött és kilenc halott a járvány csütörtöki mérlege

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

28 új igazolt esettel 3178-ra nőtt a Magyarországon a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma, jelentette péntek hajnalban az Operatív Törzs, amely egyre inkább szöveges matematikai feladvány formájában ad hírt a járvány alakulásáról. Most például amellett, hogy újabb 9 halálos áldozata van a járványnak, azt tartották fontosnak közölni, hogy "[a]z aktív fertőzöttek 62%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 54%-a budapesti vagy Pest megyei", gondolom azért, mert most éppen az a kormányzati álláspont, hogy ez egy fővárosi és fővároskörnyéki probléma.

A számok mögött valójában az áll, hogy a 28 új fertőzöttből 8 budapesti, 6 Pest megyei (összesen 14), 5 Komárom-Esztergem megyei, 4 zalai, 3 csongrádi, 1-1 veszprémi és Győr-Moson-Sopron megyei (összesen szintén 14). 

Százezer lakosra vetítve Budapesten 89, Fejérben 75, Zalában 56, Komárom-Esztergomban 54, Pest megyében 33, Csongrádban 26 fertőzött jut.

A 9 új áldozat az operatív törzs adatai szerint fővárosi és Pest megyei. Az áldozatak száma eddig összesen 392.

Váratlanul megugrott a kórházban lévők száma (968-ról 1132-re) és a lélegeztetőgépeken lévőké is (50-ről 74-re). 

Az aktív esetek száma országosan (1966-ról 1921-re), és a központi régióban is csökkent (1240-ről 1199-re). (Vidéken tegnap nőtt, mára ott is csökkent 726-ról 722-re.)

Az elvégzett tesztek száma - vélhetően a Semmelweis nagymintás reprezentatív felmérése miatt - újra magas volt. (Meglepő, hogy miközben jelentősen megnőtt a vizsgálatok száma, a napi fertőzötteké csökken. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér