Spermában bukkantak koronavírus nyomaira kínai kutatók

A fertőzésen átesett férfiak spermájában is koronavírus nyomaira bukkantak kínai kutatók. Felfedezésük felveti annak az esélyét, hogy a vírus nemi úton is terjedhet, de bizonyosan ezt még bizonyosan nem lehet állítani, tekintettel arra, hogy vizsgálatukban mindössze 38, a Honan tartománybeli Sangcsiu kórházában ápolt férfi spermáját vizsgálták meg, és közülük is csak hatnak, köztük a covid-betegségen már átesett két férfinak, vagyis a teljes minta 16 százalékának spermájában mutatták ki a vírust.

Az amerikai orvosi kamara szaklapjában, a JAMÁ-ban megjelent tanulmányukban maguk a kutatók is kiemelték, hogy kutatásuk a kisszámú minta miatt korlátozott, további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a spermában milyen hosszan él, és egyáltalán fertőzőképes-e a vírus.

A koronavírus jelen ismereteink szerint cseppfertőzés útján terjed, bár maga a vírus a nyálon kívül a vizeletből és a székletből is kimutatható, illetve különböző felületeken is hosszabb-rövidebb ideig megél, de topikális fertőzésről nincs feljegyzés, jelen ismereteink szerint akik elkapják, azok cseppfertőzéssel, vagyis közvetlenül fertőzött személy felköhögött nyálát belélegezve fertőződhettek meg. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.