A Boston Dynamics híres robotkutyája járőröz a szingapúri parkokban és figyelmezteti az embereket a távolság betartására

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Pénteken kezdődött a robotkutya-parkőrök próbaüzeme Szingapúr egy jókora, népszerű közparkjában, a Bishan-Ang Mo Kio Parkban. A Spot névre hallgató, négylábú, fej nélküli robotot az első két hétben egy ember fogja kísérni, onnantól kezdve viszont önállóan dolgozik majd. 

A robotkutya feladata az lesz, hogy keresztül-kasul bejárja a parkot és az ott pihenő embereket a kötelező védőtávolság betartására figyelmeztesse. Ezt kezdetben egy előre rögzített üzenet időnkénti lejátszásával fogja megtenni.

De a kamerákkal felszerelt kutya ennél sokkal többre képes. Már fejlesztik azt a programot, aminek segítségével önállóan el tudja majd dönteni, hogy két ember túl közel helyezkedik-e egymáshoz, hogy utána megkérhesse őket az eltávolodásra. A hatóságok a robotok segítségével tervezik felmérni azt is, hogy hányan tartózkodnak a parkban egyidőben. Azt ígérik, hogy az így begyűjtött adatok nem lesznek személyhez köthetőek.

A tömegek járvány alatti mozgásának felméréséhez a szingapúri kormányzat egyébként drónokat is bevetett.

Ha beválik a próbamenet, a városállam összes parkjában és nemzeti parkjában ilyen négylábú gépeket fognak szolgálatba állítani.

Az a fenti videón is látszik, hogy a robotkutya - kezdetben legalábbis, amíg meg nem szokják - azonnali csődületet okozhat, ezért a próbaüzemet a kevésbé forgalmas órákban tartják. A szerkezet használatának az a legfőbb értelme, hogy az élő parkőrökkel ellentétben nem kaphatja el a vírust.

A gép a Boston Dynamics nevű amerikai cég gyártmánya és a sziluettjét az utóbbi években mindenki megismerhette, aki szokott vicces-érdekes videókat nézni vagy megosztani.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér