A Boston Dynamics híres robotkutyája járőröz a szingapúri parkokban és figyelmezteti az embereket a távolság betartására

Pénteken kezdődött a robotkutya-parkőrök próbaüzeme Szingapúr egy jókora, népszerű közparkjában, a Bishan-Ang Mo Kio Parkban. A Spot névre hallgató, négylábú, fej nélküli robotot az első két hétben egy ember fogja kísérni, onnantól kezdve viszont önállóan dolgozik majd. 

A robotkutya feladata az lesz, hogy keresztül-kasul bejárja a parkot és az ott pihenő embereket a kötelező védőtávolság betartására figyelmeztesse. Ezt kezdetben egy előre rögzített üzenet időnkénti lejátszásával fogja megtenni.

De a kamerákkal felszerelt kutya ennél sokkal többre képes. Már fejlesztik azt a programot, aminek segítségével önállóan el tudja majd dönteni, hogy két ember túl közel helyezkedik-e egymáshoz, hogy utána megkérhesse őket az eltávolodásra. A hatóságok a robotok segítségével tervezik felmérni azt is, hogy hányan tartózkodnak a parkban egyidőben. Azt ígérik, hogy az így begyűjtött adatok nem lesznek személyhez köthetőek.

A tömegek járvány alatti mozgásának felméréséhez a szingapúri kormányzat egyébként drónokat is bevetett.

Ha beválik a próbamenet, a városállam összes parkjában és nemzeti parkjában ilyen négylábú gépeket fognak szolgálatba állítani.

Az a fenti videón is látszik, hogy a robotkutya - kezdetben legalábbis, amíg meg nem szokják - azonnali csődületet okozhat, ezért a próbaüzemet a kevésbé forgalmas órákban tartják. A szerkezet használatának az a legfőbb értelme, hogy az élő parkőrökkel ellentétben nem kaphatja el a vírust.

A gép a Boston Dynamics nevű amerikai cég gyártmánya és a sziluettjét az utóbbi években mindenki megismerhette, aki szokott vicces-érdekes videókat nézni vagy megosztani.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.