Zalában több új fertőzött van, mint Budapesten

járvány
2020 május 09., 05:43

37 új fertőzöttet jelentett az operatív törzs ma reggel. Ami igazán meglepő, hogy Zala megyében több új koronás beteget regisztráltak (13-at), mint Budapesten (ahol 10-et). Ez Zalában 8,6 százalékos, Budapesten viszont mindössze 0,64 százalékos a növekedés az előző napi összes beteghez képest. (Zalában 164 fertőzött van, lakosságarányosan Budapest és Fejér megye után itt van a legtöbb igazolt koronás. Zala után Komárom-Esztergom, majd Pest megye következik ebben a sorban. Ha kéthetes statisztikát nézünk, Zalában 241 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, 48-ról 164-re, Budapesten 22 százalékkal. Zalában korábbi hírek szerint önkormányati és állami fenntartású idősotthonokban jelent meg a vírus, de részletes adatokat erről nem oszt meg az operatív törzs, és a mostanra a fideszes polgármester sem.)

Szombaton jelentett új fertőzöttek megyékre bontva: Zala 13, Budapest 10, Fejér 5, Komárom-Esztergom 4, Pest megye 4, Csongrád 1. 

Kisebb csoda, de Borsodban és Hevesben valahogy csökkent az összes igazolt beteg száma. Hevesben április 28-a óta 17 beteget tüntetett fel a térképen az operatív törzs, most már csak 16-ot, Borsodban május 2-a óta 65 beteg szerepel, mára már csak 63. (Ez nem az aktív eseteket mutatja, hanem az összes eddigit.) 

Az is váratlan és meglepő, hogy miközben Müller Cecília szerint büszkének kell lenni arra, hogy „járványügyi szempontból Magyarország Európa legfelkészültebb országa, naprakész adatokkal európai szintű járványügyi figyelőrendszert működtet”, az operatív törzs az eddigi gyakorlatától eltérően ma nem közölte reggel, hányan vannak kórházban és hányan lélegeztetőgépen. 

Azért lenne fontos adat, mert pénteken váratlanul megugorott az addig viszonylag stabil szám, a kórházban lévők száma 968-ról 1132-re, a lélegeztetőn lévőké pedig 50-ről 74-re. Kérdeztük ennek az okát pénteken a törzstől, de nem kaptunk rá választ. Most viszont nem tudni, hogy egyszeri alkalomról volt-e szó, vagy ma is emelkedett ez a szám. Tegnapig így nézett ki a statisztika:

Arról viszont naprakész és kivételes statisztikát adnak, hogy hány fertőzött van a Pesti úti idősotthonban és hányan hunytak el a lakók közül (305 fertőzött és 42 áldozat). 

Budapesten és Pest megyében az aktív esetek száma kedd óta folyamatosan csökken, vidéken megint nőtt egy kicsit. 

A 13 új áldozat közül 10 budapesti vagy Pest megyei, 3 vidéki.