Akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat Németország ellen

külföld
2020 május 10., 15:53

Az Európai Unió Bíróságának határozatai kötelezőek minden nemzeti bíróságra nézve - szögezte le vasárnap kiadott közleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német alkotmánybíróság mindent felforgató ítéletével kapcsolatban.

Ez nem mást mondott ki május 5-én, mint hogy az Európai Központi Bank immár hetedik éve tartó kötvényvásárlási programját szabálytalanul indították, és az EU bírósága korábban hibás ítélettel hagyta jóvá. Ahogy az ügy friss fejleményeit részletesen bemutató cikkében írta Magyari Péter: az EU létezése óta nem fordult elő, hogy egy tagállam bírósága felülbírálja az EU egyik intézményét. Most azonban rögtön megtette ezt a német alkotmánybíróság kettővel is (az EKB-val és az EU bíróságával). Ha ilyesmi mostantól előfordulhat, akkor az EU működőképessége veszélybe kerül.

photo_camera Fotó: OLIVIER MATTHYS/AFP

A német alkotmánybíróság kedden kihirdetett ítéletében három hónapos határidőt szabott az Európai Központi Banknak arra, hogy indokolja meg a 2015-ben hirdetett, a gazdaság élénkítését támogatni hivatott kötvényvásárlási programját, máskülönben a német jegybank a továbbiakban nem vehet részt benne.

Az uniós bizottság elnöke nyilatkozatában kiemelte, a német alkotmánybíróság határozata az Európai Unió két témakörét, a közös uniós fizetőeszköz, az euró rendszerét és az európai jogrendszert helyezi reflektorfénybe. Az Európai Bizottság fenntart és védelmébe vesz három alapelvet, amelyek szerint 

  • az Európai Unió monetáris politikája kizárólagos hatáskörébe tartozik, 
  • az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, valamint 
  • az Európai Unió Bíróságának határozatai kötelezőek minden nemzeti bíróságra.

Von der Leyen kijelentette: az uniós jogra vonatkozóan az utolsó szó joga mindig az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságáé. 

Az Európai Bizottság feladata az eurórendszer és az uniós jogrendszer megfelelő működésének biztosítása, ezért az uniós bizottság a német alkotmánybíróság határozatának részletes elemzésébe kezd, és megvizsgálja, hogy annak eredménye fényében milyen lépésekre van szükség. 

A bizottság elnöke szerint a válaszlépés akár kötelezettségszegési eljárás is lehet.

Az Európai Unió az értékek és a jog közössége, amelyet mindenkor meg kell védenünk. Ez tart össze bennünket, ez az, amiért küzdünk - fogalmazott Ursula von der Leyen. (MTI)