Schöpflin György: „Mészáros Lőrinc valójában az állam gazdaságpolitikáját bonyolítja le”

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Válasz Online podcastjének vendége volt a Fidesz–KDNP volt európai parlamenti képviselője, aki számos válaszában igyekezett óvatosan középre pozicionálni magát. 

Kövér László kijelentésére, miszerint az ellenzék nem a magyar nemzet része, például azt mondta: „A mai magyar politikai élet nyelvezete mindkét oldalon elfogadhatatlan. (…) Mind a két fél kiveszi a részét ezekből a túlfeszített dolgokból. Rettenetesen sajnálom, hogy ez alakult ki Magyarországon. Ez egy kettősség, ahol az ellenzék tartja fenn a Fideszt, a Fidesz az ellenzéket – mind a kettő tanul a másiktól.” 

Schöpflin György

A beszélgetés legerősebb része, amikor Schöpflin Györgyöt arról kérdezik, hogyan válhatott az uniós források felhasználásával Magyarország leggazdagabb emberévé az immár dollármilliárdos Mészáros Lőrinc. „Ami Magyarországon kialakult, az egy államközpontú gazdaság, ami frontálisan szembemegy a brüsszeli szabadpiaci gondolkodással. És akkor látunk ilyen közbülső szereplőket, mint az említett Mészáros Lőrinc, aki úgy szerepel Brüsszel felé, mint egy magánvállalkozó, de aki valójában az állam gazdaságpolitikáját bonyolítja le, még ha nem is közvetlen »alkalmazottja« az államnak.”

Ezek után a következő párbeszéd zajlik le:

Válasz: „Ezt hívják állampártnak, nem? Amikor a pártot és az államot meg a strómant nem lehet szétválasztani.”

Schöpflin: „Lehetséges. Nem teljesen állampárt azért, vannak ellentétes folyamatok.”

A maga részéről Schöpflin leginkább etatizmusnak nevezné a magyar rendszert, mert működik a piacgazdaság, még ha nem is tökéletesen.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó