Vera Jourová szerint Brüsszel igenis éberen figyeli a magyar felhatalmazási törvényt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A hvg360 idézi az Európai Bizottság alelnökének, Vera Jourovának az interjúját, amit a cseh politikus a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott

Az interjúban Jourová hangsúlyozza, hogy hiába sulykolja ezt a magyar kormány, ő egyszer sem mondott olyat, hogy a magyar felhatalmazási törvény nem ütközik a közösségi jogba, csak egyelőre nincs jogalap a kötelezettségszegési eljárás megindításához.

De a hvg által szemlézett interjú szerint Brüsszel különösen éberen figyeli a magyarországi történéseket, és szerinte az eddig látottak alapján nyugtalanító a jogszabály, mivel a magyar politikában rendszerszintű változtatások mennek végbe általa, és a büntetőjogi módosítások a sajtó megfékezéséhez vezethetnek. 

Az alelnök szerint ugyanis rendben van, hogy a rendkívüli járványhelyzetben rendkívüli lépésekre van szükség, de ez nem jelentheti a parlament vagy a sajtó kezének megkötését, és az intézkedések arányosak kell legyenek, a fennálló szituációból kell következzenek és csak meghatározott időre szólhatnak, és sokat számít az is, hogy hogyan ültetik át őket a gyakorlatba. 

Épp ezért elmondása szerint figyelik a Bizottságban, hogy milyen intézkedéseket hoz a kormány, és folyamatosan kapcsolatban vannak magyar civil szervezetekkel és újságírókkal. Jourová beszélt arról is, hogy sok panaszt hallott arról, hogy a kormány elvon pénzt az önkormányzatoktól, de mint mondta, ezekben az esetekben a magyar bíróságok lehetnek illetékes. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!