533 embert fertőzött meg koronavírussal egyetlen ghánai szuperterjesztő

külföld
2020 május 11., 04:34

Egy halfeldolgozó üzem a koronavírusjárvány egyik legnagyobb gócpontja Ghánában. A helyi egészségügyi hatóságok péntek este jelentették, hogy a tengerparti Tema városában járványgóc alakult ki egy halfeldolgozóban, ahol 533-an fertőződtek meg.

Arcmaszkárus az accrai piacon.
photo_camera Arcmaszkárus az accrai piacon. Fotó: NIPAH DENNIS/AFP

A járványügyi hatóságok akkor nem közöltek részleteket, de vasárnap az ország elnöke, Nana Akufo-Addo azt állította, hogy mindegyikük ugyanattól a szuperterjesztőtől kapta el a vírust.

A halfeldolgozóban azonosított fertőzöttekkel 4700-ra nőtt az országban március közepe óta talált megbetegedések száma, ezzel a térségben Ghánában találták a legtöbb fertőzöttet.

Az elnök vasárnap este arról is beszélt, hogy eddig 22 ember vesztette életét a koronavírussal összefüggő okok miatt, 494-en ugyanakkor már felgyógyultak. Akufo-Addo állítása szerint a járvány kitörése óta elvégzett, több mint 160 ezer vírusteszttel Ghána Afrika összes többi országát megelőzi az egymillió lakosra vetített tesztek arányában.

Akufo-Addo vasárnapi üzenetében egyben bejelentette a járványügyi korlátozások, a gyülekezési tilalom és az oktatási intézmények zárva tartásának meghosszabbítását május végéig. A két legnagyobb városban, Accrában és Kumasiban április 19-én elrendelt kijárási korlátozásokon ugyanakkor már lazítanának. (Via MTI)