A franciák úgy döntöttek, a COVID-19 nőnemű főnév

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A francia nyelv szabályait felállító bizottság úgy döntött, hogy a COVID-19, azaz az új típusú koronavírus, a SARS-2-CoV által okozott fertőző betegség egy nőnemű főnév, és erre felhívta az azt rosszul használó franciák figyelmét is. 

A francia nyelvben minden főnévnek van neme, ami lehet férfi vagy nő. A hímnemű főnevek le előtagot kapnak, míg a nőneműek la-t, ami a ragozási szabályokat is befolyásolja. 

Franciaországban azonban sokan hímneműként használták a COVID-19-et, ezért most a francia akadémia állást foglalt a kérdésben, és kijelentették, hogy előnyösebb lenne a la előtag. Hasonló állásfoglalást adott ki a kanadai Québec tartomány francia nyelvhasználatát szabályozó közintézmény és a Spanyol Királyi Akadémia is nőneműnek nyilvánította a COVID-19 betegséget.

A francia nyelvben egyébként gyakran használt „2019-es koronavírus-betegség” szintén nőnemű főnév, de a SARS-2-CoV vírus meg hímnemű. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér