Előírta a görög kormány, hogyan lehet idén nyáron nyaralni

A görög kormány pénteken hirdette ki, hogy idén milyen rendkívüli szabályok szerint várják a turistákat, tekintettel a járványra. A kormány igyekszik egyensúlyozni, hiszen egyrészt az országnak óriási szüksége van a turizmusból származó bevételre, másrészt vigyáznia kell, hogy a nagy jövés-menés ne robbantsa be a járványt.

A Görögországba induló repülőgépekre csak 72 óránál nem régebbi, negatív eredményű koronavírus-teszttel lehet felszállni. Ezt a becsekkolásnál ellenőrzik. (Vannak repülőterek, ahol az utasok a helyszínen teszteltethetik magukat, Bécsben például 190 euróért kérhetnek két-három órán belül elkészülő tesztet.) 

A 4 óránál rövidebb repülőutakon nem lehet ételt felszolgálni, legfeljebb gyárilag előre csomagolt falatkákat kaphatnak az utasok. Azt viszont nem írták elő, hogy üres helyeket kellene hagyni a gépeken. 

A görög szállodáknak kötelező lesz leszerződniük egy saját koronavírus-tanácsadó orvossal, aki folyamatosan rendelkezésre áll, hogy figyelje a tüneteket produkáló vendégeket. Amennyiben a szálloda korona-orvosa tesztet ír elő egy vendégnek, hat órán belül le kell tesztelni az illetőt.

Létrehoznak karanténhoteleket, ahol a pozitívra tesztelt turistákat elhelyezhetik. Nekik a vakációt ezekben a szállókban kell befejezniük.

A szállodák júniusban, az egyébként csak nyáron üzemelő szálláshelyek júliusban nyithatnak ki.

Vasárnap nyitott meg ez a strand Athén mellett.Fotó: PANAYOTIS TZAMAROS/NurPhoto via AFP

A svédasztalokat betiltották, és előírták, hogy a napágyakat egymástól megfelelő távolságra helyezzék el a strandokon, illetve a napozókat bizonyos esetekben mozgatható falakkal, ponyvákkal válasszák el egymástól.

A szállodák személyzetét ki kell képezni, hogyan takarítsanak és viselkedjenek ebben a helyzetben.  

A hazafelé tartó turistákat nem ellenőrzik, és igyekszik a kormány kétoldalú megállapodásokat kötni más országokkal, hogy a hazatérőket ne küldjék otthon karanténba. Szó van arról is, hogy úgynevezett biztonságos turistazónákat jelölnek ki, ahol a görög hatóságok garantálják, hogy senki sem kaphatja el a vírust, annyira szigorúan ellenőrzik a területet. (greekcitytimes.com)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó