Évezredekig élhetett kétféle ember egymás mellett Európában

érdekes adat
2020 május 11., 16:42

Két szaklapban is publikálták legfrissebb kutatási eredményeiket a Max Planck Intézet antropológusai, akik a bulgáriai Bacso Kiro-barlangban végeztek ásatásokat. Arra jutottak, hogy a modern ember, azaz a Homo sapiens sokkal korábban megtelepedett Európában, mint eddig gondolták. 

A mai emberek ősei már legalább 46 ezer évvel ezelőtt, vagy még régebben ott éltek, ezt emberi maradványok és szerszámaik is bizonyítják. 

A felfedezést különösen izgalmassá teszi, hogy ezek szerint sokkal tovább éltek egy kontinensen párhuzamosan a neandervölgyi emberekkel, mint azt eddig a tudósok többsége gondolta. A körülbelül 40000 évvel ezelőtt kihalt neandervölgyiek Európa nyugati felén éltek. 

Neandervölgyi emberek rekonstrukciója a neandervölgyi múzeumban, a németországi Mettmann városában
photo_camera Neandervölgyi emberek rekonstrukciója a neandervölgyi múzeumban, a németországi Mettmann városában Fotó: FEDERICO GAMBARINI/DPA/AFP

A mostani kutatást vezető  Jean-Jacques Hublin szerint a két fajnak találkoznia kellett egymással, és meggyőződése, hogy hatottak is egymásra. A mostani lelőhelyen feltártak például olyan medvefogból készített ékszert, ami nagyon hasonlít neandervölgyi leletek között találtakhoz.  (Guardian)