Országosan azért van kevesebb aktív koronás fertőzött, mert Budapesten és Pest megyében folyamatosan csökken a számuk

járvány
2020 május 11., 04:49

Egy hete minden nap egyre kevesebb aktív koronavírusos fertőzött van Budapesten vagy Pest megyében. Az aktív nem azt jelenti, hogy különösen mozgékony betegről van szó, hanem azt, hogy jelenleg ennyi emberben mutatják ki hivatalosan a vírust.

Az operatív törzs a múlt héten tért át arra a gyakorlatra, hogy külön adatokat közöl a lazításra már megérettnek ítélt vidék, illetve a szigorúbb korlátozások alól még nem felmentett Budapest és Pest megye adatai között.

Azt az operatív törzs külön nem kommunikálja, hogy a központi régióban folyamatosan csökken az aktív esetek száma. Annyira nem, hogy most például visszanézhetetlen, hogy hány aktív eset volt Budapest és Pest megyében mondjuk tegnap vagy múlt szerdán, csak az aznapi adatot jelzik, amit aztán folyamatosan frissítenek. Ami alapján úgy tűnik, hogy mennyivel rosszabb a helyzet Budapesten és környékén, mint vidéken.  

A napi szöveges tájékoztatóban annyit említenek meg általában, hogy az aktív fertőzöttek, az elhunytak és a gyógyultak hány százaléka budapesti vagy Pest megyei. 

Ez alapján a a fővárosban és Pest megyében az országoshoz képest múlt hétfő óta

  • az aktív esetek aránya 63 százalékról 61 százalékra csökkent
  • a gyógyultak aránya 51 százalékról 56 százalékra nőtt
  • az elhunytak aránya maradt 79 százalék.

Ilyen grafikon ugyan nincs a koronavirus.gov.hu-n, de a napi frissítések mögött - ha valaki kijegyzeteli a számokat, mielőtt eltűnnek - ez a trend: 

A központi régió számai ebben az egy hétben folyamatosan csökkentek, a vidéki esetek száma négy napja nő, de egyébként az is minimálisan. 

Országosan azért van kevesebb aktív koronavírus fertőzött, mert Budapesten és Pest megyében csökken a számuk. 

A járványnak eddig összesen 421 halálos áldozata volt, ebből 331 budapesti vagy Pest megyei, 90 vidéki. Orbán Viktor a halálozások számának és arányainak csökkentését említette, mint ami szükséges lenne a korlátozások enyhítéséhez a fővárosban és Pest megyében is. Múlt hétfő óta - amióta közölnek elnagyolt területi statisztikát az áldozatokról (budapesti/Pest megyei, illetve vidéki) - , így alakult az elhunytak száma: