Sakterek érkeztek Csengelére, és még jönnek

mezőgazdaság
2020 május 11., 16:20

Hiány van kóser húsból Európában, mert a rituális vágást végző szakemberek - az úgynevezett sakterek - az utazási korlátozások miatt nem tudnak a vágóhidakhoz jutni. Szállítási gondok is felmerültek, és mindez felértékelte a Csongrád megyei Csengele településen működő kóser vágóhidat, amit az EMIH nevű hazai zsidó egyház működtet, és kormányzati segítséggel létesített.

Most a kormány abban segített a vállalkozásnak, hogy engedélyezte hat sakter beutazását, hogy a termelést tartani lehessen, a növekvő európai igények kiszolgálására. További hat sakter érkezése is várható. Mindannyiukat letesztelték érkezés előtt, és nem bizonyultak koronavírusosnak. 

A csengelei vágóhídon 2020 végéig a várakozások szerint közel 1 millió baromfit vágnak le kóser módon, ez a teljes európai kóser piac közel 40 százalékát teszi ki. (MTI)

Oberlander Baruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus és a Chabad Lubavics mozgalom vezetője, (b3), David Lau, Izrael askenázi főrabbija (b4), Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (j3), Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető főrabbija (j2) és Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete (j) átvágja a nemzeti színű szalagot a Quality Poultry Baromfifeldolgozó és Kereskedelmi Kft. (QP Kft.) kóser vágóhídjának és baromfi-feldolgozójának avatásán a Csongrád megyei Csengelén 2017. július 5-én.
photo_camera Oberlander Baruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus és a Chabad Lubavics mozgalom vezetője, (b3), David Lau, Izrael askenázi főrabbija (b4), Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (j3), Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető főrabbija (j2) és Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete (j) átvágja a nemzeti színű szalagot a Quality Poultry Baromfifeldolgozó és Kereskedelmi Kft. (QP Kft.) kóser vágóhídjának és baromfi-feldolgozójának avatásán a Csongrád megyei Csengelén 2017. július 5-én. Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA