A kormány Karácsony nélkül dönt a budapesti lazításról

Budapest
2020 május 12., 20:09

 "A kormány minden ellenkező híresztelés ellenére (...) a járvány elleni védekezésben különösen (...) partnerként tekint az önkormányzatokra," jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter április nyolcadikán annak a kormányülésnek a szünetében, amire Karácsony Gergely főpolgármestert is meghívták. Hogy mennyire így van,  Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője bizonyította a HírTV kedd esti műsorában. Arra a nyitókérdésre, hogy ki dönt a szerdai kormányülésen a budapesti korlátozásról, azt válaszolta, hogy

az operatív törzs javaslata alapján a kormány.

Hozzátette: "egyelőre azt látjuk, hogy a főpolgármester még mindig a levelezés fázisában van, bár egy hete kérjük, hogy foglaljon állást, erre nem kaptunk választ." Erre megkérdezte Földi-Kovács Andrea, hogy igaz-e Karácsony kifogása, amiért nem ad egyértelmű választ, hogy hiába kér, nem kap egzakt adatokat a kormánytól, az operatív törzstől, és az Emmitől sem. 

link Forrás

Időhúzásról szól Karácsony levelezése, mondta Farkas. Kijelentette:

"azok az információk, amelyet ő a kormánytól, az operatív törzstől, vagy most már az országos tisztifőorvostól kér, azoknak a jelentős része elérhető a koronavirus.gov.hu oldalon, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központnak az oldalán. Nem beszélve arról, hogy az operatív törzsnek minden nap van sajtótájékoztatója, ami számos olyan kiegészítő információt tartalmaz, ami adott esetben ezeken az oldalon nem lelhető fel."

Farkas Örs végül lekanyarította a választ, és azt mondta, hogy

"minden olyan információ, amit a főpolgármester kér, azok megvannak és rendelkezésre állnak a döntéshez."