Három nappal később korrigálta az operatív törzs, hogy mégsem ugrott meg hirtelen a kórházban lévő koronások száma

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Teljesen váratlan volt múlt pénteken, hogy az addig viszonylag stabil, legfeljebb kis ingadozások után hirtelen jelentősen megugrott a kórházban kezelt koronások száma (968-ról 1132-re) és lélegeztetőgépekre is másfélszer annyian kerültek, mint egy nappal korábban (50-ről 74-re nőtt a számuk). Legalábbis ezt közölte az operatív törzs a napi összefoglalójában.

A május 8-i jelentés

Próbáltuk megtudni még aznap ennek az okát, de a kérdésünkre nem válaszoltak. Másnap, szombaton, az addigi gyakorlattól eltérően pedig egyszerűen nem közölték, hány koronavírus fertőzött van kórházban és hányan szorulnak lélegeztetőgépre. Ami nem igazán erősítette azt az érzést, hogy az operatív törzs tájékoztatása mindent igényt kielégítene.  Az sem derült ki, hogy ez egyszeri kiugrás volt-e (előfordult már korábban) vagy egy rossz tendencia kezdődött el. 

Újabb nappal később, vasárnap az egészet elintézték annyival, hogy „812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 50-en vannak lélegeztetőgépen”. Vagyis se szó, se beszéd, egyszerűen két nap alatt eltűnt a statisztikából 320, kórházban fekvő beteg (majdnem az összes ápolt koronás 30 százaléka) és a lélegeztetőn lévők egyharmada. 

A hétfő reggeli adatok szerint pedig tovább csökkent a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépre szorulók száma is.

Az operatív törzs végül három és fél nap után oldotta meg a rejtélyt. Hétfő este kiadtak egy közleményt, azzal a címmel, hogy „Az elmúlt egy héten fokozatosan csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma”. Ami egyszerűen nem stimmelhet a pénteki kiugrás miatt. Ennek a közleménynek a végén szerepel egy megjegyzés:

Ezúton jelezzük, hogy május 8-án a kórházban ápoltakról közölt adat téves kórházi adatszolgáltatás miatt nem volt pontos, a hibás adatot közlő kórház utólag korrigálta az adatot, eszerint helyesbítjük mi is ezúton az aznapi adatot.  

Így aztán az új számok alapján 1132 helyett 891 koronás volt kórházban pénteken, szombaton pedig 873-an. Azt nem közölték, hogy hányan voltak lélegeztetőn pénteken és szombaton. 

A korrigált számok alapján így néz ki a kórházban kezeltek száma:  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó