Az ügyészség szerint nem követett el bűncselekményt a férfi, akit egy Facebook-poszt miatt, rémhírterjesztésért vittek el otthonából a rendőrök

POLITIKA
2020 május 13., 07:48

Nem sokkal azután, hogy kedden a rendőrség rémhírterjesztésért előállított egy 64 éves férfit, megtudtuk, pontosan miről írt abban a Facebook-posztban, amit a rendőrök ennyire veszélyesnek tartottak. Mint kiderült, például azt, hogy „Kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig.”

Tegnap sikerült beszélnünk a férfival, aki többek közt azt mondta, kihallgatásán arról is kérdezték, pontosan ki az, akit diktátornak tart.

Megkerestük az ügyészséget is, kérdéseinkre ma kaptunk választ. Azt írják, a férfi a gyanúsítás közlésével és az őrizetbe vétellel szemben is panaszt tett, melyeknek az ügyészség helyt adott.

„Az ügyészség ezen döntése nyomán a férfi őrizetbe vétele és egyben gyanúsítotti minősége megszűnt, és a nyomozás vizsgálati szakaszból felderítési szakaszba került vissza” - írják.

„Az ügyészség álláspontja szerint a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel 

a bűncselekmény megvalósulásához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz. 

A 2020. április 28. napján közzétett poszt egy később bekövetkezett esemény – a járványhelyzetben bevezetett korlátozások 2020. május 4 .napján történt részleges feloldása – esetére nézve egy feltételezett állapotot elemez, így csupán feltételezésnek minősíthető, amely kizárja a bűncselekmény megvalósulását és amely nem is alkalmas a járványügyi védekezés eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására. 

Éppen ellenkezőleg, a bejegyzés az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon.”